Boston Dynamics представи последната итерация на складовия си робот Stretch, който е наследник на роботът Handle, който дебютира преди две години предаде Zero Hedge.

Той е разработен, за да изпълнява доставки на стоки в кашони в складови пространства, в които към момента работят хора, например в логистичните центрове на гиганти като Amazon. Работният му обем е транспортирането на 800 кашона на час, което е горе-долу колкото и на жив човек.

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Икономическият отговор на една разпространена заблуда

За да извършва подобна работа, роботът е снабден с камери и други сензори, позволяващи му навигация между стелажите. Stretch не използва ръце за повдигане на кашоните, хващайки ги отдолу, а ги засмуква към "ръката" си, което му позволява да пренася товари с маса до малко над 22 кг.

Снимка 524974

Източник: Boston Dynamics

Сред подобренията в сравнение с предишния модел е увеличаването на стабилността, изтъкват от Zero Hedge.

"Stretch е гъвкав мобилен робот за пренос на товари, проектиран за лесно използване в съществуващите складове", посочват от Boston Dynamics. "С него вие можете да разтоварвате камиони и подреждате стоките върху палети по-бързо, което елиминира нуждата от инвестиции в нова инфраструктура."

Сред причините за създаването му е фактът, че разтоварването на камиони е сред най-физически натоварващите и неприятни за служителите дейности, изтъкна вицепрезидентът на компанията Майкъл Пери. Той изтъкна, че ключово стратегическо предимство на Stretch е фактът, че повечето складове не са проектирани за автоматизация на дейностите.

Интегрирането на роботи като Stretch във веригата на доставки е поредната стъпка към автоматизацията ѝ. Само преди по-малко от месец компанията Agility представи робота Digit. За разлика от Stretch, който ще работи в самото начало на доставките до крайните клиенти, Digit оптимизира "последните метри" до дома им, тъй като е способен да разтовари кутии също с маса от 23 кг, а след това да ги занесе до крайния адрес на получателите им.

Digit: Роботът, който може да революционизира логистиката

Digit: Роботът, който може да революционизира логистиката

Андроидът извършва доставки до вратата на клиента

Преди месец пък израелската Travel Aerobotics Technologies пък представи дрона FAR, който може да се занимава с брането на плодове, без човешка намеса.