Първото тримесечие вече завърши и сега е моментът за първите равносметки накъде ще се движи пазарът на смартфони през 2018 година. Лидерите в продажбите излязоха със своите финансови резултати, но въпреки ръста при някои от тях като цяло доставките спадат за второ поредно тримесечие.

Въпреки големите надежди за фурор на юбилейния iPhone X водеща по продажби в глобален мащаб остава Samsung с реализирани доставки от 78 милиона броя. По изчисленията на анализаторската фирма IDC това поставя една четвърт от световния пазар в ръцете на южнокорейския производител.

Apple изненада с добри резултати и се доближи на крачка от $1 трилион капитализация

Apple изненада с добри резултати и се доближи на крачка от $1 трилион капитализация

Но за "титлата" има и други претенденти

Основен двигател за успеха на компанията са продажбите на новите модели Galaxy S9 и S9+, допринесли за 5% ръст.

Втора с дял от 15,6 на сто е Apple, която успя да изненада анализаторите със силни резултати за своето второ фискално тримесечие за 2018 година. Доставките на американският гигант са в рамките на 52,2 милиона броя.

В челната петорка следват трите големи китайски конкуренти на Samsung и Apple - Huawei, Xiaomi и Oppo. Към края на март те държат съответно 11,8%, 8,4% и 7,1% от глобалния пазар.

Като цяло през първото тримесечие продажбите спадат с 3 на сто, като топ 10 на производителите държат 76 на сто от пазара.

По думите на експерти до голяма степен намалението се дължи на забавяне в търсенето на развитите пазари, където периодът на подновяване на устройствата се удължава.

Samsung обяви нова рекордна печалба, но има лоши новини за конкурента си Apple

Samsung обяви нова рекордна печалба, но има лоши новини за конкурента си Apple

Корейската компания прогнозира спад при мобилния си бизнес

Кои бяха най-продаваните модели?

Въпреки че Apple изостава зад Samsung по пазарен дял, американската компания записва сериозен интерес към своите модели смартфони. За първите три месеца най-продаваният модел е iPhone X, който отговаря за 4,6% от глобалните продажби с реализирани такива на 16 милиона броя.

Huawei планира да завоюва свой "международен пазар" с бранда Honor

Huawei планира да завоюва свой "международен пазар" с бранда Honor

Сред целевите страни са Русия, Индия и Индонезия

На второ място сред топ продаваните модели е друг модел на марката - iPhone 8. Той отчита дял от 3,8 на сто и 12,5 милиона продажби. Трети е iPhone 8 Plus с реализирани 8,3 милиона доставки.

Четвъртият по популярност е по-старият iPhone 7, следван от един не толкова очакван участник - Redmi 5A на набиращата скорост китайска компания Xiaomi. Чак след нея идва новият Samsung Galaxy S9+ с 5,3 милиона продажби.