По-елегантен дизайн, по-висока производителност и изкуствен интелект - това са трите стълба, върху които Samsung стъпва с новите си сгъваеми и wearable устройства. Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 на пръв поглед са само еволюционна стъпка в развитието на смартфон гамата на компанията, но всъщност те показват много за пътя, по който е поел технологичният гигант.

Galaxy AI - вече и във foldable формат

Първото впечатление, което Samsung Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 правят, не е свързано толкова с функционалността, колкото с дизайна. Това са двете най-леки и компактни устройства в сериите си до момента, а това е важно - един от традиционните недостатъци на foldable смартфоните са размерите им, включително в сгънато положение.

При оптимизирания за висока продуктивност в движение Z Fold6 "отслабването" е с 15 грама, а размерите са намалени във всички посоки. Променена е и пропорцията на външния дисплей - вече не е толкова издължен, като целта е той да е по-удобен за използване като основен.

Снимка 673821

Източник: Samsung

Вътрешният 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2X панел не носи изненади, но и няма нужда - екранът се е доказал като един от водещите на пазара.

Съдържанието на него ще се възползва от изчислителната мощ на дебютиралата в Galaxy S24 серията платформа Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. Тя работи в среда с подобрено охлаждане и идва с 25% по-висока CPU и 14% по-висока GPU производителност, но и с още по-голям скок при изпълнението на задачи, свързани с изкуствения интелект.

Снимка 673826

Източник: Samsung

А именно той - чрез софтуерната платформа Galaxy AI, е много важно нововъведение в Galaxy Z Fold6. Тя включва собствени разработки на Samsung като автоматичните обобщение и форматиране на бележки в Note Assist, превода на разговори в реално време с Interpreter или AI-подпомогнатата редакция на снимки чрез Photo Assist.

Освен това обаче има и интеграция с редица функционалности на Google за изкуствен интелект чрез Gemini. Чатботът може да обменя информация с редица приложения като Google Maps и YouTube, а Circle to Search е нов тип интеракция за събиране на информация - с директно ограждане на интересното на екрана.

Galaxy AI не е новост - от Galaxy S24 серията знаем какво да очакваме, но заявката на Samsung е за значителни подобрения, а и за по-удобна работа на голям екран.

Samsung Galaxy S24 Ultra: (Не само) AI флагманът

Samsung Galaxy S24 Ultra: (Не само) AI флагманът

Новият топ смартфон на компанията съчетава революция и еволюция

Samsung Galaxy Z Flip6 поставя AI акцента върху потребителското изживяване. Там промените са най-видими в подобрения 3,4-инчов Super AMOLED FlexWindow.

Снимка 673816

Източник: Samsung

С помощта на изкуствения интелект смартфонът предлага на външния си екран директни варианти за отговор на получени съобщения, а Photo Ambient променя тапета в реално време според времето и атмосферните условия. Поддържат се и повече widget-и с цел устройството да е максимално полезно даже в затворено положение.

AI подобрения има и в новата 50-мегапикселова основна камера, която според Samsung е еквивалентна на флагманската Galaxy S24 серия. Чрез голямата си резолюция, тя поддържа auto zoom кадриране, както и нощен фото и видео режим с високо качество. Нов е и 12-мегапикселовият ултраширокоъгълен сензор. Дизайнът на камерите вече е съобразен с избрания цвят на устройството.

Samsung твърдят, че са направили големи стъпки и по отношение на една важна за foldable смартфоните тема - здравината и устойчивостта. за целта се използват подобрени покрития armor Aluminum и Gorilla Glass Victus 2. Освен това пантите са подсилени, а слоевете на основните екрани са така направени, че да се намали видимата гънка.

Снимка 674005

Източник: Явор Николов

Освен здрав хардуер, Samsung обещават и актуален софтуер - 7 генерации обновления на Android и 7 години ъпдейти по сигурността.

  • Цената на Samsung Galaxy Z Fold6 започва от 3909 лева - за версия с 12GB RAM и 256GB място за съхранение.
  • Samsung Galaxy Z Flip6 се предлага на цена от 2349 лв. - отново 12GB+256GB.
  • До 23 юли ще тече предварителната продажба на двата модела, като при връщане на стар телефон потребителите ще могат да получат по 300 лева отстъпка.

Смарт часовник от топ клас и още...

Хардуерната премиера на Samsung не се изчерпва със сгъваемите смартфони. Сред останалите устройства, показани от компанията, най-силно впечатление прави Samsung Galaxy Watch Ultra. С него Samsung официално влиза в битката с Apple Watch Ultra серията и Huawei Watch Ultimate.

Подобно на тях, и тук имаме смарт часовник с високо качество на изработка и куп функционалности за активно спортуващите. Даже външният вид на часовника показва неговата принадлежност към изцяло нова серия - вместо стандартния за Galaxy Watch кръгъл дизайн, тук имаме заоблени ръбове. Според компанията те подобряват защитата.

Снимка 673818

Източник: Samsung

А очевидно се предполага, че устройството ще се нуждае от нея - работи в диапазон от 500 метра под морското равнище до 9000 метра надморска височина, има титаниева рамка от клас 4, 10 атмосфери водоустойчивост и т.н.

Тренировъчните режими са с по-лесен контрол, но освен тях се следят и ключовите здравни показатели. За това спомага и новият 3-нанометров процесор на Samsung, който е до 3 пъти по-мощен от своя предшественик. Samsung Galaxy Watch Ultra е и първият с новата операционна система Wear OS 5. Galaxy AI е достъпен и тук - чрез предложени отговори на съобщенията и други функционалности.

Дисплеят може да достигне до 3000 нита яркост под жаркото слънце, но има и нощен режим, който пази очите през тъмната част от денонощието. С помощта на редица хардуерни и софтуерни оптимизации, устройството издържа до 100 часа в енергоспестяващ режим и до 48 часа в режим на пестене на енергия при упражнения.

Голяма част от нововъведенията намират място и в по-масовия Samsung Galaxy Watch7. Той е с подобрен биоактивен сензор, двучестотен GPS за прецизно позициониране и усъвършенстван AI алгоритъм за анализ на съня, който позволява засичането на признаци на сънна апнея.

Снимка 673819

Източник: Samsung

Изкуственият интелект влиза и в новите слушалки Samsung Galaxy Buds3 и Buds3 Pro. Когато са свързани със съвместим Galaxy смартфон, те могат да се използват за автоматичен симултанен превод, а освен това изкуственият интелект оптимизира музиката в реално време според условията около потребителя и начина, по който носи слушалките.

Снимка 673817

Източник: Samsung

Pro версията добавя подобрени двупосочни говорители с двойни усилватели.

  • Samsung Galaxy Watch Ultra и Samsung Galaxy Watch7 ще се предлагат с подарък каишка по време на предварителните поръчки до 23 юли.
  • Samsung Galaxy Watch Ultra от 24 юли ще е на препоръчителна цена от 1369 лева.
  • Samsung Galaxy Watch7 ще се предлага на цени, започващи от 619 лева (40-милиметрова версия без LTE) до 779 лева (44 мм, LTE).
  • Samsung Galaxy Buds3 ще се предлагат у нас от 24 юли на цена от 349 лева, а Buds3 Pro - 489 лева.