В света на технологиите да си сред първите в нещо е игра с голям залог. Ако всичко мине по план, смелостта те позиционира начело на нов растящ глобален пазар. Ако, обаче, резултатът е провал, амбицията без покритие може да ти коства всичко.

На пръв поглед Samsung нямат такива проблеми. Като най-сериозен играч в Android сферата и един от водещите производители на смартфони изобщо, компанията може и да играе по-консервативно. Затова и беше донякъде изненадващо, когато още първите информации за серията Galaxy S24 смартфони се завъртяха около темата с генеративния изкуствен интелект.

Няколко месеца по-късно, в ръцете ни е най-добре оборудваният и определено най-амбициозен стандартен смартфон на Samsung - Galaxy S24 Ultra. Корейският технологичен гигант постави голям акцент върху AI функционалностите в новите си флагмански устройства и по-долу ще видите колко добре се справят, но те далеч не са единственото, което прави този модел специален.

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

AI смартфонът: Samsung показа серията Galaxy S24

Дистанцията между Ultra версията и останалите два модела се увеличава

Дизайн и дисплей

Още преди да включите Samsung Galaxy S24 Ultra, определено ще ви направи впечатление титаниевият корпус, който е и по-тънък спрямо миналогодишната версия.

Снимка 650205

Източник: Явор Николов

За разлика от останалите Galaxy смартфони, Ultra версията не се подчинява на новия дизайн език на Samsung и това е особено видно както в общата по-агресивна форма, така и при задните камери. Още с външния си вид устройството се откроява в рамките на богатото Samsung портфолио.

Снимка 650199

Източник: Явор Николов

Всичко това, обаче, буквално се превръща в рамка, около която изгрява новият по-плосък 6,8-инчов Dynamic AMOLED 2X панел, който според съдържанието на екрана може да работи при честота на опресняване от 1 Hz до 120 Hz.

Калибрацията на екрана е на много добро ниво и даже при фабричната по-ярка настройка цветовете са много прецизни. Панелът не натоварва очите даже при ниска осветеност и запазва четливост на слънце.

Снимка 650200

Източник: Явор Николов

Запазената марка на Ultra моделите е S Pen поддръжката, която е на познатото високо ниво - усещането е много близко до писането или рисуването на хартия. Почеркът на пишещия тези редове обаче се оказа предизвикателство за софтуера за конвертирането му в текст - което е по-скоро дефицит в сферата на краснописа, отколкото в сферата на софтуера.

Софтуер и AI

Буквално няколко седмици, след като Google вкараха големия езиков модел Gemini Nano директно в Pixel смартфоните, Samsung станаха втората компания, която предлага AI на локално равнище в мобилен телефон. Част от използваните технологии са именно от онлайн гиганта - и не е случайно, че представител на Google се качи на сцената по време на Unpacked събитието.

Изкуственият интелект е интегриран по множество начини в Samsung Galaxy S24 Ultra. Сред наистина удобните функционалности са Live Translate двупосочният превод на телефонни разговори в реално време, чат асистентът в системната клавиатура и AI обработването на информация от бележки и уеб сайтове.

Samsung вече дава възможност и на българските потребители да ремонтират смартфоните си

БГ потребителите на водеща смартфон марка вече могат сами да ремонтират устройствата си

За момента програмата обхваща флагманските модели

Тук ще трябва да разочароваме българските потребители. Поне към момента на писане на това ревю, нито Live Translate, нито автоматичното сваляне на аудио записи Transcript Assist, нито Chat Assist работят с български език. Пробите на английски език обаче показват добри резултати.

Тук виждате някои от AI функционалностите на Samsung Galaxy S24 Ultra

Тук виждате някои от AI функционалностите на Samsung Galaxy S24 Ultra

Note Assist "разбира" български и работата му е на съвсем задоволително ниво - вероятно повечето потребители не биха опрели например до Microsoft Copilot за обобщаване на по-дълъг текст.

От Samsung обръщат особено внимание на Circle to Search with Google - функционалност, която ви позволява да търсите информация за избран от вас елемент, картинка, надпис или каквото и да е друго на екрана. Представете си Google Lens, който работи навсякъде и разбира текст. В употреба това наистина е удобно и алгоритмите са в състояние доста прецизно да "познаят" какво търсите.

Впрочем, колаборацията на Samsung с Google е любопитна именно в контекста на голямата AI надпревара. До момента смартфон гигантът беше сред най-близките партньори на Microsoft в света на Android - с предварително инсталирани MS приложения и интеграции с Windows. Изглеждаше логично да видим именно подобни на Copilot GPT-базирани функционалности, но очевидно Samsung са избрали различен път.

Иначе, системният интерфейс One UI 6.1 няма да изненада никого. Той е доста "зрял", но упорството на Samsung да поддържа паралелни приложения с цял собствен "магазин" за тях все повече изглежда като ход от времената, когато компанията все още "жонглираше" с Android, Bada, Windows Mobile и Symbian и целта ѝ беше потребителското изживяване да е еднакво на всяка платформа.

Ангажиментът за 7 години софтуерни обновления е добър ход.

Производителност и батерия

Както всеки флагман от последните вече доста години, Samsung Galaxy S24 Ultra има повече от достатъчна хардуерна мощ за всекидневните задачи - но и далеч не само.

В Европа единствено върховият модел идва с Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy чипсет. Той поддържа ray-tracing за игри с реалистични светлини, сенки и отражения, но освен това дава възможност за лесна редакция на видеоклипове с ултрависока резолюция или мултитаскинг с тежки приложения.

Снимка 650202

Източник: Явор Николов

В реална среда производителността на Samsung Galaxy S24 Ultra действително е на много високо ниво. Резултатите от бенчмарк тестовете поставят смартфона комфортно пред архиврага iPhone 15 Pro Max по процесорна мощ, но все пак Apple устройството запазва преднина при графичните задачи.

Поне толкова важно е сравнението със Samsung Galaxy S23 Ultra. Неговият Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy продължава да е много сериозен чипсет - макар да изостава сериозно особено по отношение на GPU. Това ще е най-видимо за геймърите.

Подобрената система за охлаждане и новият корпус позволяват даже при голямо натоварване Samsung Galaxy S24 Ultra не става неприятно горещ.

С помощта на хардуерните и софтуерните оптимизации, батерията от 5000 mAh е напълно достатъчна за два дни разумна употреба. Тя поддържа до 45 вата бързо зареждане, но, както вече е стандартно за Samsung, в комплекта получавате само кабел.

Камера

Още от появата си, Ultra флагманите на Samsung винаги са показвали най-големи амбиции в мобилната фотография. Компанията остава вярна на себе си и с модела Samsung Galaxy S24 Ultra, който има най-разнообразната система от камери сред масово достъпните Android модели на пазара.

Снимка 650204

Източник: Явор Николов

200-мегапикселовият основен голям 1/1,3 сензор се запазва и през тази година, също както 12-мегапикселовата ултраширокоъгълна камера, както и тази, която ни дава 10-мегапикселови 3x телефото снимки, но има и новост при по-"дългата" оптика. Там преди се използваше малък сензор, за да се постигне 10-кратно приближение с перископична система. Сега там има обектив с еквивалентно фокусно разстояние от само 111 милиметра (5x), но пък зад него има чип с 50 мегапиксела и възможност да се постига голямо увеличение с оптично качество.

10-кратно приближение с оптично качество

Източник: Явор Николов

10-кратно приближение с оптично качество

На практика действително 10x кадрите при добра осветеност са с много приятно качество (стига да не ги гледате на 100% на компютър, но това важи за по-голямата част от смартфон кадрите) и дават възможност за кадриране, за което иначе ще ви е нужен най-малкото компактен ултразум фотоапарат. 5x и 3x снимките имат изключително високо ниво на детайл както през деня, така и през нощта. И двата обектива са с оптична стабилизация.

Основната 200-мегапикселова камера

Източник: Явор Николов

Основната 200-мегапикселова камера

Основната камера прави снимки с очакваното солидно качество. Динамичният обхват е висок както през деня, така и в нощен режим, като Samsung залагат на реалистично представяне на кадрите - определено гледате снимки, а не някакви AI подобрени изображения, които изглеждат като от компютърна игра.

3х увеличение, ниска осветеност

Източник: Явор Николов

3х увеличение, ниска осветеност

Ултраширокоъгълният модул е добре коригиран и цветово отговаря на останалите камери и има автофокус. Въпрос на лично предпочитание е дали избраните от Samsung нива на острота и контраст не идват малко прекалени, но при преглед даже на голям 4K екран снимките изглеждат много добре.

Ултраширокоъгълната камера на Samsung Galaxy S24 Ultra

Източник: Явор Николов

Ултраширокоъгълната камера на Samsung Galaxy S24 Ultra

Galaxy AI платформата е интегрирана в отговарящия за обработката на кадрите от камерите ProVisual Engine, но освен това имате на разположение и истински "фото асистент" с изкуствен интелект. Чрез Edit Suggestion получавате предложения за корекции на вече заснетите кадри, а Generative Edit е AI функционалност, с която може да се изместват обекти, да се "запълват" липсващи елементи при завъртане на целия кадър и т.н.

Предложенията за редакция обикновено дават бърз и задоволителен резултат за редовия потребител - по-напредналите така или иначе вероятно биха използвали Adobe Lightroom или поне Google Snapseed, които позволяват по-голямо равнище на контрол. Генеративното редактиране е интересно и доста бързо, но резултатите, очаквано, зависят от обектите в кадър и осветеността - стрелата за дартс се премести лесно в десетката, но... без своя връх.

Снимка 650217

При по-добра осветеност и по-чисти фонове (например, небе), манипулацията може да се получи доста по-добре.

В употреба

Samsung Galaxy S24 Ultra е много сериозен смартфон - като хардуер, като амбиции, но и като размери. Ако минавате от, например, Galaxy S22 или iPhone 14 Pro на него, определено ще усетите колко по-голямо устройство имате в джоба си. От друга страна, ако идвате от някой от Android или iOS фаблет, шокът няма да е голям. Премиум усещането от титаниевия корпус сякаш задължава да носите Samsung Galaxy S24 Ultra във вида, в който е дошъл при вас, но все пак препоръчваме да го защитите адекватно - въпреки новото Gorilla Armor стъкло.

Снимка 650201

Източник: Явор Николов

Флагманското бързодействие не е изненада през 2024 г., но в случая то върви и ръка за ръка с доста добре тестван софтуер - за няколкото дни със смартфона не забелязахме значими бъгове. Камера, приложения, записки - всичко се случва бързо, за което помагат и 12-те гигабайта оперативна памет. Нейният размер не се променя през тази година.

И, все пак, да теглим чертата. Като характеристики Samsung Galaxy S24 Ultra е може би най-добрият Android смартфон, който можете да си купите днес в България. Потребителското изживяване също е на топ ниво. Това, обаче, не е всичко.

10-кратно приближение с оптично качество

Източник: Явор Николов

10-кратно приближение с оптично качество

AI функционалностите - основен лайтмотив на Samsung Galaxy S24 серията, в голямата си част не работят с български език на този етап. Освен това, Samsung съобщиха за Money.bg, че част от Galaxy AI платформата ще заработи и на някои от миналогодишните флагмански устройства чрез софтуерни обновления. В същото време, смартфон процесорите вече не правят огромни стъпки напред с всяка генерация. А цената е сериозна - модел с 1TB памет излиза 3499 лв. на редовна цена.

Снимка 650206

Източник: Явор Николов

Всичко това прави решението за ъпгрейд на Samsung Galaxy S23 Ultra потребителите доста по-сложно. За всички останали (и особено за технологичните ентусиасти сред тях) минаването към тазгодишния флагман от тежка категория е с по-малко въпросителни.

Ще ви харесат:

 • Титаниев корпус
 • Нов по-плосък ярък дисплей
 • Удобни AI функции (за по-разпространените езици)
 • Флагмански камери, новият 5x модул е много добър
 • Надежден One UI интерфейс
 • 7 години софтуерна поддръжка
 • Водеща на пазара S Pen поддръжка

Имайте предвид:

 • Висока цена
 • Не всички AI функционалности работят с български език, а и не са ексклузивни за модела
 • Скокът в производителността спрямо предходната генерация не е гигантски
 • Все още няма модел с повече от 12GB оперативна памет
 • Няма зарядно в комплекта