Глобалният пазар на смартфони се срива и двама от най-големите играчи на него не се справят добре с това. Apple и Samsung предупредиха за по-слаби продажби от очакваното през четвъртото тримесечие на 2018 година.

Южнокорейският конкурент на Samsung LG от своя страна даде сигнал за 80% спад на оперативната си печалба за същия период в сравнение предходната година.

Индустрията се е свила с около 1% през 2018 година, показват предишни изчисления на Canalys and Counterpoint Research. Това е първият годишен спад за пазара досега. Експертите от друга анализаторска фирма - IDC, очакват спадът да е още по-голям - в рамките на 3 на сто, пише CNN Business.

Основната причина за този срив са спадналите продажби на най-големият пазар на смартфони Китай. Доставките там падат за втора поредна година. Според изчисленията свиването на пазара е близо 9% през 2018 година на фона на забавящия се растеж, по-слабата валута и търговската война със САЩ.

Сривът на Apple е симптом на много по-голям проблем

Сривът на Apple е симптом на много по-голям проблем

И той може да засегне други големи американски компании с бизнес в Китай, предупреждава експерт

И все пак най-лошото може би е зад гърба им, като анализатори на сектора прогнозират завръщане на растежа през 2019 година.

"През 2018 година пазарът се представи толкова зле и няма да бъде много трудно за 2019 година да бъде една по-добра година", смята Том Канг от Counterpoint. "Първата половина на годината ще бъде мрачна, но през втората половина може да очакваме това да се промени", добавя той.

Основно положителната тенденция ще дойде от сегмента на мобилните телефони, като голяма част от техните собственици ще преминат на смартфони в следващите месеци.

И Samsung предупреди за 29% по-ниска печалба в края на 2018-а

И Samsung предупреди за 29% по-ниска печалба в края на 2018-а

След срива на Apple през миналата седмица

Въпреки че продажбите ще продължат да бъдат под натиск в Китай, анализаторите прогнозират значителен подем на други големи развиващи се пазари като Индия и Африка, където над половин милиард души все още нямат смартфони.

"Тези пазари ще продължат да растат и ще доведат до експанзия на глобалния пазар на смартфони", смята Мо Я, който е анализатор в Canalys. По неговите думи секторът ще се върне към слаб ръст през 2019 година.

Все още обаче налице са опасенията около търговската война между САЩ и Китай, която вече доведе до значителни проблеми за компании от двете страни, включително за Apple, Huawei и ZTE. Така че нейното развитие в следващите месеци също ще бъде решаващо за тези производители.