Японският автомобилен производител Toyota разработва носимо устройство, което да даде на незрящите и хората със зрителни увреждания по-голяма мобилност.

Джаджата се носи на раменете и използва камери, за да разпознава околността – като знаци например, след което насочва потребителя с високоговорители и вибрационни мотори.

Тази седмица станаха ясни подробности за приспособлението, но не и кога ще излезе на пазара, предаде BBС.

Разработчиците на мобилното устройство, наречено Project Blaid, работят по планове за въвеждане на технологии за картография, идентифициране на обекти и разпознаване на лица.

Новината идва, след като американската корпорация Microsoft обяви, че е проектирала очила, които използват данни за местоположението и навигация в градски локации, за да говорят на хора със зрителни увреждания в градовете.

В публикувано видео японската компания Toyota показва как може да се използва устройството, за да прави разлика между надпис на врата, обозначаващ тоалетна за мъже, от знак за изход. Концернът обясни, че основната цел на джаджата е да помага на потребителите да се ориентират в закрити пространства.

„Project Blaid е пример за това как Toyota е водеща по пътя към бъдещето на мобилността, когато придвижването ще касае не само автомобилите. Искаме да свободата на мобилността да се разшири за всички, без значение от обстоятелствата около тях, тяхното местоположение или способности”, заяви главният изпълнителен директор на производителя Симон Нагата.