Не са много мините, от които можеш бързо да извадиш 100 тона злато, 500 тона сребро и 50 000 тона мед. Едно такова находище на ценни метали има в... шкафовете по света, където стоят над 5 млрд. излезли от употреба мобилни телефона, които не са дадени за рециклиране. Данните са на GSM Association.

Контекст: Повечето хора сменят мобилния си телефон на 2-3 години, а някои смарт устройства имат даже по-кратък полезен живот. След това често ги държим "за резерва" или просто ги забравяме в някоя кутия с години. Междувременно, технологиите, вложени в тях, стават несъвместими с по-новите стандарти и така, например, съвсем използваемият 3G смартфон с Windows Mobile вече става само за украса.

Универсалното зарядно в ЕС вече е факт и ще доведе до спестяването на 11 000 тона отпадъци

Универсалното зарядно в ЕС вече е факт и ще доведе до спестяването на 11 000 тона отпадъци

"До две години всички телефони ще са с единно зарядно", коментира бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси

В същото време, даже в най-простите устройства се влагат ценни метали, чиито добив и преработка струват скъпо, нанасят щети на околната среда и в крайна сметка изчерпват запасите на планетата ни.

Криза на пазара на смартфони: спадът продължава

Криза на пазара на смартфони: спадът продължава

Акциите на най-големия в света производител на чипове за мобилни телефони се сринаха

Детайли: 12 от водещите оператори по света, сред които - BT Group, Orange и Telefonica, ще обединят усилията си в рамките на мащабен проект с цел възможно най-малко устройства да отиват на боклука без вложените в тях материали да се оползотворяват.

  • До 2030 г. събраните от потребителите стари устройства трябва да съответстват като брой на поне 20% от новопродадените.
  • Отново до 2030 г. 100% от събраните стари устройства трябва да се поправят, преупотребяват или да се рециклират отговорно от партньори на телекомите с цел нищо ценно да не отива на сметището.

Цифром и словом: Според GSMA рециклирането на всички изоставени смартфони може да донесе злато, паладий, сребро, мед, редки метали и минерали за 8 млрд. долара, както и достатъчно кобалт за батериите на 10 млн. електромобила.

От друга страна: От екологична и финансова (за телекомите) гледна точка, това веднага да връщаме за рециклиране стария си смартфон звучи прекрасно, но много потребители не са склонни на това по няколко причини:

  • На старите устройства имат снимки и видеа, които са им ценни, а решенията за прехвърляне на съдържание или изискват плащане на месечна такса (облачно пространство), или изискват определени технически познания (директните Wi-Fi трансфери на информация);
  • Излезлите от употреба смартфони са пълни с лична информация и са нужни гаранции, че тя няма да попадне в чужди ръце - а твърде малко потребители знаят как напълно да изчистят устройството си;
  • Най-тривиалното - винаги е добре човек да има резервен вариант. Съвременните смартфони са много сложни устройства с множество системи, които могат да се повредят. Докато скъпата джаджа е на ремонт, няма как да останете без връзка с околния свят.