Властите във Великобритания забраниха на дроновете да летят в радиус от 1 километър от летищата в страната. Ограничението влиза в сила в края на юли, а целта е да бъдат предотвратени евентуални сблъсъци със самолети.

Новите правила забраняват на дроновете да летят на повече от 122 метра. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоби неограничен размер, да бъдат осъдени на 5 години затвор, а в някои случаи и двете, съобщават британски медии.

"Докато искаме тази индустрия да расте и да се модернизира, трябва да защитаваме самолети, хеликоптери и пътници от нарастващия брой на дроновете в небесата ни", заяви министърът на авиацията Лиз Съг.

Спордед министерството на транспорта инцидентите между дронове и въздухоплавателни средства са се увеличили от 6 през 2014 г. до 93 през миналата година. Индустрията на безпилотните летателни апарати се развива много бързо и във Великобритания ще достигне стойност от 42 млрд. паунда до 2030 г., според оценки на PwC.

Другите промени в правилата, които ще влязат в сила в края на ноември 2019 г., изискват всички пилоти на дронове да преминат през онлайн тест за безопасност. Хората, притежаващи дронове с тегло над 250 грама, ще трябва да се регистрират в Службата за гражданска авиация. Тези, които не се явят на теста или не регистрират летателния си апарат, са заплашени от глоба до 1000 паунда.

Властите подготвят специален закон за дроновете, който ще даде на полицията по-специални правомощия да се намесва на място, "ако дроновете се използват неправилно".

От индустрията също приветстваха новите правила като разумни и отдавна необходими.