Само за десет години смартфоните станаха неотменна част от живота на съвременния човек. Те се ползват за телефонни разговори, достъп до информация в интернет, за работни цели, развлечение и т.н.

Потребителите изразходват със смартфоните си повече време, отколкото с всяко друго устройство. При това хората в развиващите се страни ползват по-често умните телефони, в сравнение с хората в развитите държави.

Всеки четвърти притежател на смартфон прекарва с него над седем часа дневно. Към тази група се отнасят потребители, за които това мобилно устройство е работен инструмент или основно средство за достъп до цифрово съдържание.

А близо половината потребители пък ползват умните телефони по пет часа на ден, отбелязват анализаторите от Counterpoint Research, цитирани от TechNews.bg.

Смартфоните се използват най-често за игри и достъп до интернет, според 64% и съответно 62% от анкетираните. Гласовите разговори са третото по значимост приложение с 56% от вота на потребителите в развитите държани като Германия и Япония, докато в развиващите се страни 54% от хората предпочитат да общуват чрез SMS съобщения и интернет месинджъри.

Гледането на видео на смартфона е едва на пето място сред най-популярните приложения. Общуването в социални мрежи заема шеста позиция.

Над половината от анкетираните в развитите страни имат абонаменти за онлайн услуги за доставка на цифрово съдържание от рода на Netflix, Amazon Prime и др. В развиващите се държави пък набират популярност приложенията за цифрови плащания и електронни портмонета, благодарение на удобството и възможността за съкращаване на изоставането от финансовата инфраструктура в развитите икономики.