Докато въвеждането на новото поколение 5G мрежи все още е на дневен ред за страните в Европа и извън нея, то един от лидерите в сектора - Nokia Oyj, заедно с още няколко компании и университети от Стария континент, вече работи по проект, който трябва да се превърне в техният наследник.

Иначе казано наричаният с кодовото наименование Hexa-X трябва да помогне за разработването на мобилните технологии, които са смятани за следващото поколение 6G мрежи, пише Bloomberg.

В групата, работеща по проекта, влизат още редица лидери в телекомуникациите и технологиите в Европа, като Ericsson, Orange, Telefonica, Intel и Siemens. Те работят успоредно с учени от университетите в Пиза и във финландския град Оулу.

Докато внедряването на 5G все още е в началото си, като около 100 компании по света предлагат услугата в ограничени области, подготовката за разработването на 6G технологиите вече е факт в няколко различни региона.

В Щатите работата по новото поколение мрежи е обединена под шапката на проектите Next G Alliance O-RAN Alliance, а китайското правителство финансира група от компании със същата цел.

6G технологиите ще използват свръхвисокочестотни терахерцови вълни, които да позволяват излъчването на холограмни изображения в реално време, например. Очаква се те да се появят към началото на следващото десетилетие.