Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) наскоро представи своя нов 100-километров ускорител на частици, а Илън Мъск иска да участва в изграждането му, пише Fortune.

Т.нар. "Бъдещ кръгов колайдер" ще замени Големия адронен колайдер в Женева, Швейцария. Новият тунел ще бъде 10 пъти по-мощен и почти 4 пъти по-дълъг от предшественика си, като трябва да бъде завършен през 2040 г.

Според учените настоящият ускорител на елементарни частици ще започне да изчерпва потенциала за открития след 2035 г. Проектът за новия колайдер е резултат от сътрудничеството между 150 университета, изследователски институти и индустриални партньори от цял свят, съобщават от ЦЕРН.

Мъск е обсъдил възможността неговата Boring Company да прокопае тунела за новия колайдер с директора на ЦЕРН Фабиола Джианоти, добавяйки, че това може да спести "няколко милиарда евро". Милиардерът смята, че компанията му би могла да намали разходите за тунели с повече от 1/3, според Futurism.

Общата стойност на проекта се изчислява на 24 млрд. евро, a очакваните разходи за изкопаването на тунела са 5 млрд. евро. Научната дейност ще започне с изграждане на електрон-позитронен колайдер на стойност 9 млрд. евро.

Говорител на ЦЕРН потвърди пред британския ​​Independent, че Джианоти и Мъск са провели "кратък неофициален разговор" за потенциално участие на неговата Boring Company, при срещата им през юли 2018 г.

Стратегията за намаляване на разходите на Boring Company се основава на по-ефективното изграждане на тунели - увеличаване на мощността, автоматизация и научни изследвания в нови тунелни технологии.

Първият тестов тунел на компанията беше отворен в Хоутърн, Калифорния през декември. Boring преговаря с градските власти в Чикаго за строежа на тунел, свързващ центъра с летището. Засега дружеството не е завършило тунели за постоянно обществено ползване.