Китайският марсоход Zhurong откри подземни многоъгълни структури, скрити под повърхността на Червената планета. Учените смятат, че те са свързани с отдавна изчезналата вода на Марс, пише в статия на списание Nature Astronomy.

Zhurong е предал данните на георадар на Земята, като след разшифроването им изследователи от Китайската академия на науките (CAS), съобщават за откриването на няколко мистериозни подземни многоъгълници, разположени на около 35 фута (около 10 м) под повърхността на планета Марс (наричана още Червената планета). Предполага се, че те са образувани от лед.

Как се подготвят астронавтите на NASA за полет до Марс

Как се подготвят астронавтите на NASA за полет до Марс

Те ще бъдат настанени в специално оборудвана база в щата Тексас в САЩ

Загадъчната находка се намира в равнината Utopia Planitia в Северното полукълбо на Марс. Открити са общо 16 "многоъгълни клина" на площ от около три четвърти от квадратна миля (около 2 кв. км), "което предполага широко разпространена поява на такъв терен под Utopia Plainitia", отбелязват изследователите.

Всъщност НАСА вече е откривала подобни многоъгълници, обаче китайският апарат марсоход за пръв път е използвал георадар (GPR), за провеждане на измерванията на находката.

Китайските експерти отбелязат, че многоъгълниците "може да са създадени в резултат на цикли на замръзване и размразяване", подобни на тези, които се случват през зимата и пролетта на Земята.

Образуванията са датирани отреди между 3,7 милиарда и 2,9 милиарда години. Смята се, че това показва, че преди много време на Марс са съществували множество водни басейни.

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

По думите на Мъск животът на Марс "ще бъде опасен, труден и упорита работа"

През април тази година Китай представи собствена карта на цялата повърхност на Марс. Тя е създаден с помощта на камерата със средна разделителна способност на орбиталния апарат на мисията Tianwen-1.

Цветните изображения включват ортографски проекции на Източното и Западното полукълбо на Марс.

А през лятото американският марсоход Perseverance направи снимки на скала, напомняща по форма на поничка. Според учените, скалата с необичайна форма и малки камъчета в близост, биха могли да са от метеорит, паднал на Червената планетата.

Да изследваш Марс: Колко точно скъпо е това начинание?

Да изследваш Марс: Колко точно скъпо е това начинание?

Марсоходът Pereverance на НАСА кацна на Червената планета в четвъртък вечерта