След пропътувани внушителните близо 472 милиона километра в четвъртък вечерна марсоходът Pereverance на НАСА кацна на Червената планета.

Това е исторически момент в изследването на Марс, като при експедицията трябва да бъдат събрани геоложки проби, а крайната цел е те да бъдат върнати на Земята за проучване. Това би било постижение, равняващо се на пробите, събрани от Луната при мисиите Аполо.

От онлайн платформата Statista се вглеждат по-подробно във финансовата страна на проучванията в Космоса и по-точно на тези на Червената планета. Всички предишни мисии до нея са стрували в порядъка на няколко милиарда долара.

Те разглеждат всички тях на база на данни от изследователската платформа The Planetary society. Според изчисленията на НАСА настоящата мисия ще струва 2,7 милиарда долара, като е възможно разходите да нараснал и до 2,9 милиарда долара.

Основната част от тази сума е ракетата Saturn V, като финансирането на нейното създаване е било в размер на 2,2 милиарда долара. Услугите, свързани с изстрелването ѝ, са стрували 243 милиона долара.

Продължаването на мисията за период от 2 години ще дойде на цена от допълнителни 200 милиона долара.

Това обаче е далеч по-ниска стойност в сравнение с първите проучвания на Марс от 1975 година, когато това начинание е струвало 7,1 милиарда долара. Ето и каква е била стойността на останалите:

Infographic: Exploring The Red Planet Is A Costly Undertaking | Statista You will find more infographics at Statista