Европа планира да изпрати саморазрушаващ се робот, който да "почисти" Космоса. Това ще е първата мисия с подобна цел, казват учени от Стария континент, цитирани от CNN Business.

Вероятно човек не би могъл да си представи с какво точно е замърсен Космоса, но там могат да бъдат намерени цели или части от вече неработещи спътници, ракети или петна боя от тях.

От Европейската космическа агенция (ESA) посочват, че мисията, наречена ClearSpace - 1, ще бъде първата стъпка към справянето с този проблем.

Създаденият специално за тази цел робот е разработка на швейцарския старт-ъп ClearSpace. По думите на експертите той ще трябва да събере отпадъците преди да се отправи обратно към Земята, като машината ще "изгори" заедно с тях в атмосферата.

"Сега е точният момент за подобна мисия. Решаването на проблема с космическите отпадъци и по-належащо от всякога. Днес имаме близо 2000 работещи спътника и още 3000, които вече не са активни", посочва Люк Пиге, който е основател на ClearSpace.

Работата по проекта ще започне в началото на 2020 година. Предстои да бъде извършена серия от тестове, а изпращането на робота на мисията ще може да се случи през 2025 година.