Ново забавяне с два дни на изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит обявиха от оператора "Булсатком".

Според последната информация извеждането му в космоса ще стане на 19 юни в 21:10 българско време, а не на 17 юни, както беше посочено преди седмица. Това е второто отлагане на старта, след като първоначално се очакваше той да бъде на 15 юни.

Изстрелването на първия български сателит се забавя

Изстрелването на първия български сателит се забавя

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в Космоса на 17 юни

Американската компания SpaceX, която ще извърши изстрелването, вече е провела тест за статично запалване на двигателите на ракетата Falcon 9, която ще бъде използвана.

Промяната на датата не е нещо необичайно, тъй като често при извеждания на сателити в Космоса се посочват няколко възможни дати, а не конкретна. Честа причина за промените са метеорологичните условия.

По проекта за BulgariaSat-1 "Булсатком" работи със SpaceX, като сателитът ще бъде изстрелян с помощта на вече летяла ракета на производителя. Това ще стане от стартовата площадка Кейп Канаверал.

След извеждането в космоса, SpaceX отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на използваната Falcon 9 на платформа в Атлантическия океан.

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

За BulgariaSat-1 разказва шефът на "Булсатком" Максим Заяков

BulgariaSat-1 ще бъде изведен от първи модул на ракетата, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на американския производител.

"BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят", посочват от "Булсатком".