През следващото десетилетие летящи автомобили ще напълнят небето на САЩ - или поне така смята Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber. "Ще има хора, които ще летят из Далас, Тексас", каза той по време на технологична конференция в Мюнхен, първата му публична проява в Европа от назначението му. "И мисля, че това ще се случи в следващите десет години".

Главата на Uber заяви още, че компанията му може да реши редица проблеми на градовете, като например задръстванията и замърсяването - като увеличи броя на електрически автомобили.

Напълно автономните таксита обаче все още са далеч - след между 10 и 15 години, тъй като са нужни огромни усилия за създаването на 3D карти, а сензорите са твърде скъпи, поне на този етап.

Uber планира да разшири дейността си в още градове в Германия през годината, но ще го прави внимателно и в диалог с правителствата, бизнеса и местната таксиметрова индустрия. Оценката на Косровшахи е, че досега компанията се е разраствала твърде агресивно, което ѝ спечели много врагове.

"Запътваме се от "растеж на всяка цена" към "отговорен растеж", каза още той. По време на изказването му пред сградата се провеждаше протест на таксиметрови шофьори срещу конкуренцията на американската компания.