Американската компания „Върджин галактик” (Virgin Galactic) извърши в четвъртък първия пробен полет на нов модел на суборбиталния си космически кораб за туристи.

Изпитанието бе в пустинята Мохаве в щата Калифорния. Както съобщи пресслужбата на „Върджин галактик”, по време на теста космическият кораб „Спейс шип ту” (SpaceShipTwo), модел „Юнити” (Unity) бе твърдо свързан с носителя „Уайт найт ту” (WhiteKnightTwo) по време на целия полет от излитането до кацането.

Във въздуха двата апарата се намираха общо 3 часа и 43 минути. На бордъ на „Спейс шип ту” имаше двама пилоти, а в „Уайт найт ту” освен двама пилоти, присъстваше и борден инженер. Според „Върджин”, корабът е „летяща аеродинамичне тръба”.

Полетът е дал възможност да се събере „планина от данни”, да се изясни кое е работело добре, и кое може да се подобри за следващото изпитания. Предстои анализ на получената информация, след която е възможно да последва нов полет в свързано състояние.

За самостоятелен полет засега не става въпрос. Моделът „Юнити” бе представен през февруари. Той е създаден на мястото на предишния модел, който се разби преди около година и половина. Името на новия кораб бе предложено от британския физик Стивън Хокинг, който изяви желание да бъде един от първите космически туристи на "Върджин". Той е предназначен за извеждане на околоземна орбита – над 100 км – до шест човека освен двамата пилоти, на един полет.

"Спейс шип ту" ще може да развива скорост, надвишаваща три пъти скоростта на звука в атмосферата. Очаква се „Юнити“ да бъде използван за извеждане на туристи в космоса, където те ще могат в течение на три минути да бъдат в състояние на безтегловност. Стойността на билета за един човек ще е към 250 000 долара.