Най-голямата европейска икономика прави първи стъпки към изграждането на мобилна мрежа от следващо поколение. Търгът за радиочестотния спектър за 5G мрежа в Германия започна днес, като четири телекомуникационни компании наддават за 41 пакета от спектри, пише Fortune.

Както 4G мрежата позволи смартфоните да станат част от ежедневието ни, така се очаква и 5G мрежата да позволи да се развие пълния потенциал на Интернет на нещата, включително автономното шофиране.

Не просто телефони, а 5G мрежа ще управлява следващите коли

Не просто телефони, а 5G мрежа ще управлява следващите коли

Благодарение на новата технология ще се осъществява контрол над много отдалечени устройства

Компаниите Deutsche Telekom, Telefónica, Vodafone и Drillisch 1 & 1 са отправили оферти за спектъра. Процедурата е била строго секретна. Представители на компаниите са били извикани в стари военни убежища. След предаването на своите смартфони, те са настанени в отделни стаи и са имали връзка само с главните офиси на своите компании чрез факс, за да обсъдят офертите.

Германците смятат факсовете са по-сигурни от цифровите съобщения. Освен това първите имат правна тежест пред банките и застрахователните компании, за разлика от онлайн съобщенията. Затова са използвали именно факс машини.

Главният изпълнителен директор на Vodafone в Германия Ханес Аметсрайтер е публикувал в Tweeter акаунта си снимка с послание:

"Мрежата на бъдещето се крие зад тази врата. Търгът за радиочестоти за 5G мрежата започва, а нашите оферти ще се подават от тази защитена зала в Дюселдорф. Сега влизам, но за съжаление телефонът ми трябва да остане отвън."

41 комплекта от спектри се продават своевременно, като за всеки кръг се дава един час. Наддаването започва в 8ч. сутринта с обедна почивка от 12 ч. до 14 ч. и продължава до 18:30 ч. вечерта.

Европейските компании имат добри шансове в борбата за въвеждане на 5G

Европейските компании имат добри шансове в борбата за въвеждане на 5G

Ако големите оператори се обединят, те стават конкурентоспособни на САЩ и Китай

Очаква се търгът да продължи 3 седмици и да донесе €5 милиарда или $5,7 милиарда на германското правителство. Последният търг за спектър в Германия бе през 2015 г. и събра €2,8 милиарда от компаниите Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica.

Стартовите оферти за всеки блок от спектъра варират от €1,7 милиона до €5 милиона. В първия кръг най-сериозна заявка направи Drillisch 1&1, като предложи над €20 милиона за многобройни блокове от спектри.

Търгът за 5G спектъра идва след период на несигурност. Германският съд миналата седмица отхвърли съдебните дела от комуникационните компании, които считат, че изискването на правителството, те да предоставят висококачествено покритие на 98% от домакинствата в страната до 2022 г., е твърде взискателно.