Италианският министър на икономиката Даниеле Франко заяви в събота, че се надява финансовата среща на Г-20 през юли в Италия да постигне споразумение за глобално данъчно облагане на компаниите, предаде "Ройтерс"

Той направи изявлението, след като Групата на Седемте постигна определяна като историческа сделка за 15% глобален корпоративен данък.

"Вярваме, че ще намерим споразумение и на ниво Г-20, за да могат тези стълбове да се превърнат в отправна точка за глобално данъчно облагане", каза Франко. Той добави, че новите правила не са насочени само към компании в цифровия сектор, а към всички мултинационални бизнеси.

Сделката, договорена от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, ще гарантира, че мултинационалните компании плащат повече данъци там, където работят. Това се прави, за да се попречи на практиката на компаниите, които създават местни клонове в страни с ниски корпоративни данъчни ставки и след това да декларират печалбите си там или отваряне на клонове в т.на. "данъчни убежища". Вероятно ще бъдат засегнати технологичните гиганти, включително Amazon, Facebook и Google.

Преди Г7 експертите обсъждаха ставка в размер между 12 и 25 процента.