Граждани на Европейския съюз, живеещи и работещи във Великобритания, разкриха как са били посрещнати с подозрения и заплахи, че ще им бъде отказан достъп на британската граница за първи път в живота им, подхранвайки нови страхове, че служителите на британските гранични сили не са обучени по отношение на новите правила след Брекзит, пише "Гардиън".

Волфганг, германски гражданин, който управлява ИТ фирма, е задържан на лондонското летище "Хийтроу", въпреки че има доказателство за уседнал статут, неограничено разрешение да остане и британски паспорт, който предстои да му бъде издаден.

Той е бесен, че правата му са били отменени по прищявка на служител на граничните сили.

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

Най-вече по отношение на риболова и Северна Ирландия

"Имам статут на уседналост", казва той и допълва: "Имам неограничено разрешение да остана. На път съм да стана британски гражданин. Как става така, че граничен служител с една отметка може да отмени тези права?"

"За да бъда откровен, сега избягвам да се връщам във Великобритания, докато не получа британския си паспорт", отбелязва Волфганг от Германия и уточнява: "Там плащам голяма сума данък, никога не съм ползвал здравната услуга, допринасям за икономиката, притежавам собственост там. Лондон е любимият ми град в света, но нямам документи, с които да покажа, че мога да остана там", визирайки факта, че британското правителството гласува против даването на карта за пребиваване на граждани на ЕС, която да се показва на работодатели, наемодатели или гранични служители.

"Те трябва да предоставят документ, който да гарантира, че това е неотменим статут, освен ако нямате някакво тежко престъпление", изтъква Волфганг.

Хилари Бен, депутат от Лейбъристката партия и бивш председател на вече разпуснатата парламентарна комисия за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит, заяви, че случаи като този на Волфганг пораждат опасения относно това, което се очаква за 4,9 млн. граждани на ЕС, които вече са получили статут на уседналост или предварителна уседналост, особено когато започват да се връщат от родните си страни, когато са отменени ограниченията заради COVID-19.

Три месеца след Брекзит – ентусиазмът на Острова изчезна

Три месеца след Брекзит – ентусиазмът на Острова изчезна

Новата “Глобална Великобритания” се оказва химера...

"Притеснително е да чуем за тези инциденти, които се случват. Министерството на вътрешните работи трябва да се увери, че всички служители на граничните сили са напълно обучени да прилагат новите правила", допълва Хилари Бен.

Визирайки нов орган за Брекзит, създаден през януари, за да защити правата на гражданите на ЕС, Бен добави: "Това е нещо, което независимият орган за наблюдение трябва да разгледа."

Сред останалите случаи е този на Антонио, работник в испанска авиокомпания, който е бил принуден да изчака 45 минути на лондонското летище "Гетуик", докато граничните служители са се опитвали да решат дали лъже, когато им казал, че има статут на предварителна уседналост.

Той уточни: "Паспортът ми не беше свързан със статута на уседналост. Когато им казах, че това е така, защото кандидатствах с личната си карта, която беше напълно приемлива за Министерството на вътрешните работи, те ми казаха, че личните карти вече не са приемливи на границата."

Защо вече не се говори за Брекзит?

Защо вече не се говори за Брекзит?

Въпреки че България не изглежда като големия загубил от Брекзит споразумението, последиците са видни и ще стават все по-силно изразени с течение на времето

Той е бил пропуснат едва след като е представил документ, че работи в авиокомпанията и графика си на стюард, за да докаже, че не е нелегален мигрант.

"Заради работата си съм летял до много дестинации и съм преминавал граничен контрол в различни страни. Почувствах се така, сякаш съм се приземил в някаква случайна вражеска държава. Това е първият път, когато се почувствах сплашен от полицай, който ми задава въпроси само за това, че съм чужденец, живеещ във Великобритания", добави Антонио.

За новопристигналите с работни визи също не е обичайно пътуване.

Един италианец, пристигнал за нова работа в топ британска банка, се е сблъскал с несигурни в правилата служители, след като е кацнал на едно от летищата в Лондон.

Марко е бил задържан с часове, докато граничните служители, които са отказали искането му за печат на датата на пристигане в паспорта му, са размишлявали над писмо от адвоката му, казващ му, че се нуждае от официалната маркировка в паспорта си, за да започне новата си работа.

"Изпратиха ме до чакалнята. След почти три часа бях извикан от служител, който ми обясни, че това е "малко сива зона", тъй като моята виза е издадена в електронен вид, а правителството не е дало насоки как това ще бъде официално признато/записано в нечий паспорт", посочва Марко.

Когато е пристигнал на новата си работа, първото нещо, което отделът по човешки ресурси е изискал, е бил печатът в паспорта му за проверка на правото му на работа.

ЕС дава на съд Великобритания, нарушила споразумението за Брекзит

ЕС дава на съд Великобритания, нарушила споразумението за Брекзит

Брюксел е ядосан от съобщението на Лондон за едностранно 6-месечно отлагане на митническия контрол