Европейската комисия ще започне две процедури срещу Великобритания, която Брюксел смята, че е нарушила споразумението за Брекзит, като едностранно отлага чувствителни митнически мерки за Северна Ирландия. Това са съобщили европейски източници, цитирани от "Франс прес".

Тази седмица Европейската комисия получи подкрепата за този ход от страните членки, които бяха информирани, че процедурите могат да бъдат стартирани "още през следващата седмица", уточнил един от източниците.

Брюксел е ядосан от съобщението на Лондон за едностранно 6-месечно отлагане - до 1 октомври - на митническия контрол на стоките, пристигащи в Северна Ирландия от континентална Великобритания.

Рекорден спад на износа на британски стоки за ЕС след Брекзит от 1997 г.

Рекорден спад на износа на британски стоки за ЕС след Брекзит от 1997 г.

Износът на британски стоки за ЕС рязко спадна с 40,7% или 5,6 милиарда британски лири

Заклеймявайки "нарушение" на споразумението за Брекзит, ЕС беше обещал да реагира бързо на този ход, който Великобритания реши да предприеме само два месеца, след като Лондон официално напусна европейския единен пазар.

Според източници от ЕС комисията първо ще изпрати "официално уведомително писмо" до Лондон за нарушаване на протокола от договора за развод от 2019 г., който се занимава с Ирландия.

Този протокол цели да запази мира на остров Ирландия, като предотврати връщането на границата между британската територия Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

ЕС готви наказателна процедура и съд за Великобритания за Северна Ирландия

Посланиците на 27-те страни членки на ЕС са запознати с плана

Писмото е първата стъпка в "процедура за нарушение", която може да завърши след продължителна процедура пред Съда на ЕС, който може да наложи глоби.

Очаква се Европейската комисия също така да започне да активира механизма за уреждане на спорове, включен в същото споразумение, с мотива, че Обединеното кралство не е спазило задълженията си по прилагането на договора, посочват същите източници.

Първоначално Брюксел ще поиска спорът да бъде разрешен в рамките на съвместната комисия, която отговаря за правилното прилагане на Споразумението за оттегляне, в противен случай може да поиска създаването на арбитражен панел, който да вземе решение по въпроса.

ЕС обвини Великобритания, че нарушава Протокола за Северна Ирландия

ЕС обвини Великобритания, че нарушава Протокола за Северна Ирландия

Писмото е адресирано до британския министър Майкъл Гоув

Правната битка идва преди търговския договор между ЕС и Обединеното кралство, договорен през декември след болезнени преговори, дори да бъде официално ратифициран от Европейския парламент.

Евродепутатите все още не са определили дата за ратификацията му, раздразнени от забавянето на Лондон с митническите проверки.