Три месеца след фактическия Брекзит оглушителният ефект от напускането на Общността още не се е проявил. Затова пък вредите за британската икономика са огромни. Но почти никой на Острова не говори за това, посочва Дойче веле.

Независимата Сметна палата OBR (Office for Budget Responsibility) прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще намалее с до четири процента в средносрочен план.

Новата "Глобална Великобритания" се оказва химера

Великобритания и преди е преживявала кризи. Например тежката икономическа криза, започнала в края на 1970-те години, когато страната се ръководеше от Маргарет Тачър. Но Тачър имаше план. Джонсън няма такъв.

Най-удивителното в настоящата ситуация не е, че никой на Острова вече не иска да говори за Брекзит и неговите последици, а че Джонсън не може да обясни за какво всъщност бяха необходими всички тези жертви. Търговската сделка със САЩ изглежда далеч в бъдещето, сходни сделки с Индия и други бивши колониални територии също не изглеждат много реалистични в средносрочен план. Мантрата за нова "Глобална Великобритания" засега остава само една куха фраза. Вместо това Европейският съюз продължава да бъде обрисуван като противник и изкупителна жертва, сякаш Брекзит никога не се е случвал.

За всичко това има причина и тя се крие в сделката, която Джонсън представи пред британското общество като коледен подарък. Тази сделка позволява на британците наистина да се отклоняват от стандартите на ЕС, но в по-голямата част от случаите под заплаха от наказателни мита и търговски ограничения. В същото време остават изненадващо голям брой области, които трябва да бъдат предоговорени, така че Брекзит далеч не е приключил. Освен това суверенитетът, на който толкова се позовава Лондон, т.е. отклонението от стандартите на ЕС, на практика не водят до нищо съществено. Лошата защита на работниците и по-ниските хранителни стандарти не се радват на популярност сред британците, повече държавна помощ за частните компании след пандемията едва ли е възможна, освен това тя така или иначе е противоречива тема за консерваторите.

Успехът на ваксинационната кампания - нож с две остриета

В момента ваксинационната кампания се представя като успех на Брекзит. Лошата координация на ваксините в ЕС прави това възможно и лесно за управляващите в Лондон. Но решенията по този въпрос бяха взети още докато Великобритания беше част от Общността и след като регистрира повече смъртни случаи от всяка друга европейска държава. Настоящата еуфория около очаквания скорошен край на пандемията на острова замъглява спомените за това.

В крайна сметка обаче именно този успех във ваксинациите ще се окаже нож с две остриета за правителството на Джонсън. Тъй като след пандемията вниманието ще бъде насочено към основните проблеми в страната - тогава вече няма да е толкова лесно за британския премиер да мълчи за щетите от Брекзит. И много скоро може да се окаже, че най-голямата измама на Джонсън е обещанието, с което той спечели толкова много гласоподаватели през декември 2019 година,- че ще доведе Брекзит докрай.

Трудното тепърва предстои

Но Брекзит не е приключен. До момента той единствено поставя британците в неравностойно положение. Не можем да говорим за ясно скъсване със съседите. Напротив: продължителните преговори с ЕС тепърва започват. Нищо чудно, че Джонсън вече избягва да говори по тази тема.