Главният преговарящ от страна на Европейския съюз за Брекзит предупреди Великобритания да прилага изцяло условията за излизане от Общността, по-конкретно за риболова и Северна Ирландия, или рискува да загуби доверие на световната сцена, информира "Франс прес".

"Подписът е важен, той отразява доверието, което Обединеното кралство трябва да продължи да заслужава, като спазва ангажиментите си", настоя Мишел Барние пред журналисти, като допълни: "Което не е това, което прави то в Северна Ирландия днес, и което не прави с рибарите."

Той призова Лондон да спазва условията на Брекзит по тези два ключови въпроса "точно както бяха записани в двете споразумения от октомври 2019 г. и декември 2020 г.".

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Британия прати бойни кораби срещу френски рибари заради риболовен спор с Франция

Рибарите - "повече шок, отколкото гняв", в ЕС са изненадани, цитират добросъседство

Напрежение във връзка с риболова се разрази миналата седмица, когато френски лодки се струпаха на остров Джърси в Ламанша, твърдейки, че им е отказан лиценз за риболов край бреговете му, въпреки обещанието на Великобритания за продължаване на достъпа след Брекзит.

Британски военни кораби бяха изпратени, както и френски патрулни катери, и въпреки че конфликтът приключи, остава неясно дали Джърси и Великобритания ще прилагат нови правила, които Брюксел не е одобрил.

"Имаме сериозен проблем по отношение на Джърси, който не разбирам, освен ако не става въпрос за нежелание", отбеляза Барние и подчерта: "Вероятно ще има последствия."

Франция заплашва Англия със санкции заради риболовния спор

Франция заплашва Англия със санкции заради риболовния спор

Искаме да спазим споразуменията

ЕС вече започна наказателна процедура срещу Великобритания заради едностранно шестмесечно забавяне на налагането на митнически контрол върху стоките, пристигащи в Северна Ирландия от Великобритания.

Системата има за цел да предотврати връщането на сухопътна граница с Ирландия, но ефективно запазва Северна Ирландия подчинена на правилата на ЕС за стоките.

Протоколът за периода след Брекзит породи лидерска криза в Северна Ирландия, както и избухването на размирици, невиждани в британската провинция от години.

"Ние обръщаме голямо внимание", каза Барние, отбелязвайки, че президентът на САЩ Джо Байдън, който има ирландски католически корени, "обръща особено внимание също на условията за мир в Ирландия".

След като се пенсионира от службата в ЕС, 70-годишният бивш френски министър е масово разглеждан за потенциален претендент на десницата срещу президента Еманюел Макрон на изборите през следващата година.