Apple има секретен екип, работещ по сателитна технология, която технологичният гигант ще може да използва за предаване на интернет услуги директно на устройствата без помощта на безжични мрежи, пише Bloomberg.

Екипът е съставен от около дузина инженери, които са работили в областта на аерокосмонавтиката, сателитното и антенно проектиране, като целта е резултатите от него да бъдат внедрени в рамките на 5 години. Проектът е все още в начален етап и не се знае дали ще бъде завършен, но съдейки по интереса на изпълнителния директор - Тим Кук към него, се смята, че той е приоритетен за компанията.

Екипът се ръководи от бившите аерокосмически инженери - Майкъл Трела и Джон Фенуик, които са помагали за ръководството на компания за сателитни изображения Skybox Imaging, която през 2014 г. е продадена на Google. Те са отговаряли за спътниковите и космическите кораби на компанията, като през 2017 г напускат, за да работят по инициативата на Apple.

Apple прибира 66% от печалбите в смартфон индустрията

Apple прибира 66% от печалбите в смартфон индустрията

И 32% от приходите

Към момента смартфоните имат няколко възможности за свързване - чрез мобилни оператори, Wi-Fi мрежи, GPS и подобни системи за глобално позициониране. С новия си проект, Apple планира да създаде четвърти тип връзка, която компанията да контролира. Предполага се, че с техните сателили, iPhone устройствата ще могат да се свързват помежду си и със сървърите на компанията, заобикаляйки обичайните канали за комуникация. Чрез новата технология ще може да се прави и по-прецизно проследяване на телефоните, което ще даде възможност за по-съвършено картографиране и нови функционалности.

Базираната в Купертино, Калифорния компания е разширила бюджета си за научни изследвания и развитие, като е изразходила 16 млрд. долара през фискалната 2019 г., което е увеличение с 14% спрямо предходната година. Една от основните цели ѝ цели е да внедри повече технология зад продуктите си, за което ще помогнат сателитите.

Apple не са единствените с такива амбиции. От Amazon също обявиха своя план да разположат над 3000 сателита. Има обаче и много компании, които вече се провалиха. Iridium LLC подаде заявление за защита от фалит през 1999 г., а Teledesic изостави плана си "интернет от небето" преди повече от десетилетие. Facebook, SpaceX и Amazon също полагат усилия в тази посока, но все още не е осъществен печелившия бизнес модел.

За мащаба на гиганта Apple в цифри

За мащаба на гиганта Apple в цифри

Компания, стигнала 1 трилион долара през миналата година