Ескалира конфликтът между Apple и разработчика Epic Games, след като създателите на Fortnite не бяха допуснати да пуснат собствен магазин за iPhone и iOS съдържание - възможност, която те би трябвало да имат по новите европейски правила, съобщава "Ройтерс".

Още от 2020 г. двете компании са в съдебна битка в САЩ заради комисионната върху всички транзакции в размер на цели 30%, която Apple налага. С новия европейски Акт за цифровите пазари технологичният гигант беше принуден да даде алтернативни опции на потребителите в ЕС - макар и с някои сериозни рестрикции.

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Било твърде трудно да спази изискванията на акта за цифровите пазари

За Apple това всъщност е битка на живот и смърт - приходите от нейните хардуерни продажби се свиха заради намалялото търсене в Китай и все по-големите интервали на ъпгрейд по целия свят. Така постъпленията от дигитално съдържание започнаха да стават твърде важни.

Epic се очакваше да пуснат свой магазин за приложения, през който да се върнат на iOS Fortnite и други игри на компанията, но Apple са премахнали техния регистриран в Швеция профил на разработчик.

"С оглед поведението на Epic досега, но и в момента, Apple използва правото си да премахне техния профил за разработчици", заявиха хората на Тим Кук в прессъобщение.

Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро глоба

Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро глоба

Това е добра новина за потребителите

Epic, на свой ред, подчертаха, че случилото се е на практика отстраняване на най-големия потенциален конкурент на App Store и показва, че Apple няма никакво намерение да спазва правилата и да позволи на iOS потребителите реален избор.

Все още няма коментар по казуса от Европейската комисия. Преди дни, обаче, тя глоби Apple с 1,8 млрд. евро заради ограниченията, които налага на стрийминг платформите по отношение на опциите за абонамент.