Според създателя на World Wide Web Тим Бърнърс Лий са необходими действия, за да се предотврати неблагоприятното бъдеще, към което се е насочила мрежата.

Той изрази мнението си по време на събитие, с което бе отбелязано 30 години от създаването на световната мрежа, пише BBC.

Според Лий заради скандала с Cambridge Analytica хората са разбрали как техните данни могат да бъдат изземани за различни интереси и цели. Той смята, че проблеми, свързани с хакерството, дезинформацията и точенето на лични данни, могат да бъдат решени.

В отворено писмо, създателят на Интернет изказва опасенията си, че хората вече не вярват как Интернет може да служи за добро.

"Много съм притеснен за разпространението на дезинформацията", признава Тим Бърнърс Лий.

По думите му хората все по-ясно осъзнават на какъв риск се излагат като уеб потребители. Но според него принципите на световната уеб мрежа трябва да бъдат защитени.

В писмото си той посочва 3 специфични области, които днес увреждат Интеренет:

  • Злонамерена дейност като хакерство и тормоз
  • Проблемен дизайн на системите за бизнес модели
  • Нежелани последствия като агресивни или поляризирани дискусии

Лий смята, че тези негативни елементи могат да се отстранят чрез нови закони и онлайн правила. Но такава промяна ще изисква усилията на цялото общество - от гражданите до бизнес и политически лидери.

"Имаме нужда от открити уеб шампиони в рамките на правителството - държавни служители и избрани длъжностни лица, които ще предприемат действия, когато интересите на частния сектор застрашават общественото благо ", пише Лий в писмото си.