Интернет и социалните мрежи са нещо полезно за човечеството, но то трябва да плати определена цена за тези свои постижения. Това заяви вицепрезидентът на Facebook, отговарящ за новините в социалната мрежа Адам Мосери.

"В крайна сметка не мисля, че ние като човешка раса ще съжаляваме за интернет, но вярвам, че трябва да платим цената за свързването на света", каза Мосери, цитиран от CNN.

"Много е важно да признаем, че свързването на всички и даването на възможност на всички да споделят не винаги е нещо добро. Но вярвам, че като цяло това ще създаде повече добро, отколкото лошо", обясни той.

Дискусията за ползата от интернет започна след презентация на Мосери, която представи мерките, предприети от Facebook, за да се отърве от кликбейта и от фалшивите новини на платформата му.

Социалната мрежа премахна десетки хиляди фалшиви акаунти, разпространяващи дезинформация. Компанията работи с експерти, които проверяват фактите в новинарския й поток и се опитва да предостави допълнителни гледни точки за историите със свързани статии.

Отговорът на Мосери насочи към много по-екзистенциална тема, която не може да бъде променена или отстранена - вредите, които Facebook неволно нанася, свързвайки света.

Наскоро този въпрос коментира и създателят и собственик на социалната мрежа Марк Зукърбърг. "Моля за прошка тези, които съм наранил през тази година. Ще се опитам да бъда по-добър", написа Зукърбърг във Facebook.

"За начините, по които се използваше работата ми, за да разделя хората, а не да ги обединява, моля за опрощение и ще работя, за да се справя по-добре", добави той.