Facebook "неволно" е събрала имейлите на 1,5 милиона потребители. Това се е случило чрез система, използвана за проверка на самоличността на новорегистриралите се потребители.

Социалната мрежа е изискала от потребителите да въведат паролите за електронните си пощи и така е иззела останалите контакти от всеки имейл адрес, пише BBC. След случилото се компанията на Зукърбърг е променила начина, по който проверява желаещите да създадат профил в мрежата и вече не изисква данни за електронните им пощи.

Искането за имейли е започнало през 2016 година, като за този период социалната мрежа е потвърдила, че потърпевшите са 1,5 милиона души. Контактите са били използвани за различни цели, включително подобряване на таргетирането за реклами в онлайн пространството.

Процедурата е целяла да установи и какви са социалните и личните връзки между потребителите, използвайки имейлите им. От компанията заявиха, че засегнатите ще бъдат уведомени, а всички контакти, събрани без съгласие ще бъдат изтрити.

Комисията за защита на личните данни вече е започнала проверка по случая. Това е последният скандал от редица такива, свързани с личните данни на потребители, в който компанията на Зукърбърг се забърка.

През март Facebook отново допусна грешка, като направи достъпни паролите на 600 милиона потребители за служители на компанията. Поредицата от такива скандали не спира след случая с Cambridge Analityca, когато социалната мрежа иззе данните на свои потребители с политическа цел.