Всичко, което правим в този момент, се регистрира и записва. Следят ни компютърни програми и камери. Това достигна вече такова ниво, че и най-запаленият привърженик на конспиративните теории не можеше да си представи преди няколко години.

Може би сте морално готови, всяко ваше действие непрекъснато да се следи. Но това е още по-лошо, отколкото си мислите. Тайните ви се продават, за да ви предложат реклами, които да съответстват на вашите интереси. Да не говорим колко много политиците и властите също искат да знаят какви са вашите разбирания и нагласи. 

По-долу посочваме някои от начините, чрез които "Големият брат" ни наблюдава непрекъснато.

Снимка 213845

Източник: БГНЕС

Болници и аптеки продават информация от медицинските регистри 

Наскоро Facebook изпрати служителите си в няколко болници, за да ги убеди да продадат информация за техните пациенти. 

Те искаха да получат всички данни, включително медицинската история и информация за лекарствата, отпускани с рецепта, за нуждите на "изследователски проект".

Официално информацията трябваше да е анонимна, тъй като болниците не могат да предават конкретни данни с името на пациентите. 

Въпреки това Facebook има начин да реши този проблем. Социалната мрежа разполага с достатъчно данни за потребителите, за да сравнят анонимна информация с профила на конкретния човек.

Този план се провали, но Facebook в никакъв случай не е единствената компания, която иска да получи медицинска информация.

Rite Aid и CVS също обявиха, че продават информация, а General Electric и IBM признават, че го купуват. 

Снимка 260204

Източник: iStock

Apple проверява колко пари имате в банковата сметка

През 2015 г. Apple получи патент за програма, която е инсталирана на iPhone. 

Целта й да следи как проверявате банковата си сметка и кредитната си карта и да продава информацията за салдото на рекламодателите. 

Те не се опитаха да скрият факта, че го правят. В патента е казано, че стоките и услугите се рекламират по целеви групи потребители въз основа на данни от баланса. 

Официално Apple заяви, че няма планове да използва на тази програма. 

Ръководителят на компанията Тим Кук в една дълга реч каза, че шпионажът на потребителите с цел печалба е "нещо лошо" и това не е това, което компанията му би искала прави.

Снимка 329260

Източник: iStock

Рекламодателите гледат лицето ви през камерите

Мнозина са забелязали, че камерата на лаптопа Марк Зукърбърг е запечатана. 

Това предизвика много въпроси и притеснения. 

От Facebook нито веднъж не са признавали, че сме гледани чрез камерите, но горният факт е многозначителен.

Но други компании правят точно това. Emotional Analytics разработи програма, която използва уеб камера, за да следи лицата на потребителите и да анализира тяхното реакции на рекламите. 

Малко компании признават, че наблюдават вашето лице без разрешение, но има основания да вярваме, че точно това се случва. 

Наскоро Android актуализира правилата за сигурност, за да предотврати приложения за използването на камера от мобилен телефон за записване на лицата на потребителите.

Снимка 334917

Източник: iStock

Лицензирани камери ви наблюдават навсякъде

Дори и да не използвате електронни устройства, компаниите пак могат да ви следят къде сте и какво правите.

Има много фирми, които използват лицензирани камери, за да събират данни за хората навсякъде по света. 

Цялата тази информация, заедно с информация за баланса на банковата ви сметка, историята на покупките и местожителството ви, могат да бъдат продадени на рекламодатели. 

Застрахователните компании също нямат нищо против да закупят тази информация и да я използват за свои собствени цели.

Снимка 301013

Източник: iStock

Супермаркетите ви следят чрез Wi-Fi

Ако супермаркетът ви предлага безплатен Wi-Fi, той не го правят заради добротата си. 

Търговецът го правят само, за да наблюдава всички ваши действия в магазина. Когато се свързвате с Wi-Fi, супермаркетът следи къде отивате и какви продукти гледате, какво търсите в телефона и какво купувате. 

Много супермаркети вече признават, че проследяват движенията на своите клиенти. 

Снимка 364152

Източник: Facebook

Компаниите ви следват чрез технология за разпознаване на лица

Камерите, които виждате в магазините и на други подобни места, са необходими не само за предотвратяване на кражби и престъпления. 

Те следят къде отивате и какво правите, как се държат различните хора в магазините, от какво се интересувате. Събират тези данни и могат да ги продават. 

Съвременните камери имат технология за разпознаване на лица, която е в състояние да определи възрастта, националността и пола на клиентите. 

Това е необходимо не само за подобряване ефективността на маркетинга и продажбите. 

В Китай е изградена мрежа от 170 милиона камери в цялата страна, която също използва технологии за разпознаване на лица. С помощта на тази система беше възможно да се хване престъпник в тълпа от 60 000 души.

Снимка 335453

Източник: архив ЕПА

Facebook фиксира всичките ви телефонни обаждания

Facebook изпадна в неприятна ситуация през март 2018 г. за записването на всички телефонни обаждания, които потребителите са направили от устройства с Android. 

Facebook твърдеше, че не са прослушвали тези обаждания. Но други компании се занимават с това. 

Една такава компания, наречена Pudding Media, построи целия си бизнес модел по този начин. Тя откри услуга, подобна на Skype, която записва всичко, което потребителите казват и го продава на рекламодателите. 

Пудинг Медиа накрая излезе от бизнеса, може би защото са били твърде честни, за онова което правят.

Снимка 339850

Източник: iStock

AccuWeather продава информация за местоположението ви

AccuWeather имаше сериозни неприятности през август 2017 г., когато компанията беше заловен да продава информация за местоположението на своите клиенти на рекламодатели без тяхното разрешение. 

Въпреки това се подозира, че компанията все още се занимава с такава дейност.

Приложението разполага с огромно количество информация относно местоположението на потребителите му. То ги проследява не само до града, но и до съответния квартал и улица. Приложението прави това без съгласието на клиентите, дори ако те деактивират тази функция. 

Компанията продава информация на рекламодателите, за да могат бързо да те да насочат към вас най-подходящите търговски предложения.

Снимка 293581

Източник: iStock

Стотици приложения тайно записват всичко, което казвате

Има буквално стотици приложения, с тайни програми, които записват всичко, което се случва около вас. 

Повечето от програмите са създадени от Alphonso. Те правят така, че микрофонът е винаги включен, дори когато приложението е затворено. 

С този микрофон може да се разбере какви програми гледате по телевизията и как това се отразява на поведението ви. 

Например, да чуе, че гледате реклама за пица и след това да си поръчате пица по телефона.

Снимка 221656

Източник: iStock

Facebook събира данни за хора, които не използват Facebook

Дори и да не използвате Facebook, все пак ви следят. Почти всички сайтове имат бутон "лайк", на който можете да кликнете, дори и да не използвате социалната мрежа. 

Facebook добави бутони като like и share, така че да можете да споделите почти всяка статия, която ви харесва. И не е задължително да кликвате върху тези бутони, за да знае компанията какво правите. Просто, ако сте в сайта, вече знаят, че разглеждате тази статия. 

Те също така следят вашите коментари, както и сайта, на който ще отидете след това. И продават цялата тази информация, за да ес анализира при създаването на рекламите.