Светът е голям и хакери дебнат отвсякъде - на практика няма фирма по земното кълбо, която да не е усетила това през последните години. Унищожаване на важни файлове, промишлен шпионаж, заключване на информацията срещу откуп - киберзаплахите ударят големи и малки. Налага се затягане на мерките за безопасност и Google възнамеряват да стигнат възможно най-далеч.

Те започват пилотна програма, в рамките на която служители ще работят на настолни компютри без връзка с интернет, съобщава CNBC, като цитира свои източници. Звучи доста екстравагантно, защото говорим за онлайн компания №1, но сигурността изисква свидни жертви.

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

Новият AI бот Google Bard вече е достъпен у нас, но по-добре да не беше

По-слаб ли е той от конкурентите си? Проверихме - ето резултатите

Контекст: Големият враг и конкурент на Google - Microsoft, през последните дни е в незавидно положение, след като стана ясно, че китайското разузнаване е успяло да компрометира имейл адресите на две дузини държавни агенции в САЩ и Западна Европа, включително и Държавния департамент.

Google от миналата година имат подразделение, специално насочени към нуждите на публичния сектор и сега преследват всяка възможност за привличане на институциите за клиенти.

Освен това, обаче, компанията разгръща богато портфолио от AI решения. Поради начина си на работа, те потенциално могат да акумулират огромно количество потребителска информация, която трябва да бъде опазена.

Хакери откраднаха над $20 милиона от Revolut

Хакери откраднаха над $20 милиона от Revolut

Дефект в системата?

Детайли: Участващите в програмата служители ще имат достъп само до вътрешните ресурси и до платформи на Google като Gmail и Drive. За всякакви други сайтове ще трябва да се иска специално изключение, стана явно от вътрешни документи.

Обяснението на компанията: "Служителите на Google са чести мишени на атаки. Ако устройството на даден служител бъде компрометирано, извършителите на атаката могат да получат достъп до потребителски данни и кода на инфраструктурата, а това е предпоставка за голям инцидент, който ще наруши доверието на потребителите".

Първоначално са били избрани над 2500 служители за експеримента, но след това е била дадена възможност на селектираните да откажат, както и на доброволци - да се запишат.

ChatGPT води след себе си армия от хакери

ChatGPT води след себе си армия от хакери

Това сочат данните от нов доклад

От друга страна: Всяка стъпка в посока по-добра защита е добре дошла, но твърде често хакерите удрят не по големите компании, а по техни подизпълнители, които имат достъп до част от вътрешните системи, за да вършат една или друга дейност. Обикновено става дума за фирми, в които практиките по сигурността далеч не са на толкова високо ниво. Така спирането на интернета в Google въобще не значи, че няма уязвими места.