Хиляди безплатни и доста популярни мобилни приложение за деца от Google Play Store за Android нарушават закон за поверителността на децата, показва ново мащабно изследване, което отново подчертава огромният проблем с личните данни и компаниите от Силициевата долина, пише The Washington Post.

Седем изследователи са анализирали близо 6 000 приложения и са открили, че голямата част от тях нарушават американския закон. Хиляди от тях събират лични данни от деца, които са на възраст под 13 години без разрешение на родителите. Подобни регулации действат и в Европа.

"Това е пазарен провал", казва Сердж Егелман, съавтор на изследването и директор в International Computer Science Institute в University of Californica в Бъркли.

Facebook е събирала с години данни за телефонните ви разговори и SMS-и

Facebook е събирала с години данни за телефонните ви разговори и SMS-и

Компанията призна официално, засегнати са потребители на Android

Над 1 000 приложения са събирали идентифицираща информация чрез приложенията за деца. Почти половината от общия брой проверени приложения пък не използват сигурна връзка за преноса на данни през интернет. Всяко едно от общо 5 855 проверени приложения са били инсталирани средно по над 750 000 пъти. Някои от тях включват "Where"s My Water?" на Disney и изключително популярното и в България "Minion Rush" на популярния разработчик Gameloft.

Изследователите са използвали програма, която показва в реално време каква и колко често информация се изпраща от мобилното устройство към разработчика.

Google заяви, че приема доклада много сериозно и започва собствено разследване.

Google следи местоположението на всеки телефон с Android, дори и при изрична забрана

Google следи местоположението на всеки телефон с Android, дори и при изрична забрана

Корпорацията призна за порочната практика и обеща да я прекрати