Скандалът около Facebook и Cambridge Analytica, който изтри 58 милиарда долара от пазарната стойност на социалната мрежа, накара много хора да проверят какви точно данни събира компанията на Марк Зукърбург за тях. И част от откритията са доста неприятни.

През седмицата мъж от Нова Зеландия преглежда целия архив с данни (своя собствен може да свалите оттук, като изберете "Download a copy of your Facebook data"/"Изтегляне на копие от данните ви във Facebook"). И открива, че Facebook цели две години е следил всеки един негов разговор и пази телефонния номер, датата и часа и продължителността му.

Скандалът, който може да погуби Facebook

Скандалът, който може да погуби Facebook

Социалната мрежа губи най-ценния си актив - доверието на потребителите й

Социалната мрежа пази и метаданни за всеки един изпратен и получен SMS. Подчертаваме, че не става въпрос за съобщения и разговори през приложението Messenger на Facebook, а за обикновени разговори и SMS през клетъчната мрежа на мобилния оператор.

Информацията бе потвърдена от множество потребители в социалната мрежа Twitter, както и от репортер на специализираното издание Ars Technica. По-късно от Facebook също потвърдиха за притеснителната практика.

Обяснението им е, че ползват данните, за да предложат нови "приятели". Това обаче далеч не обяснява защо пазят толкова подробни данни и по-важното: защо не са уведомили по ясен начин потребителите за тази практика.

Как да не споделяте информация за себе си във Facebook, без да триете профила си?

Как да не споделяте информация за себе си във Facebook, без да триете профила си?

Няколко прости, но важни правила

Говорител на компанията припомня, че приложението иска достъп до вашите контакти, но от това не става ясно, че Facebook ще получи и всеки един ваш разговор.Засегнати са потребителите на мобилни телефони с операционна система Android. В по-новите версии сигурността ѝ най-накрая бе затегната и може да блокирате достъпа на Facebook до подобни данни. Но в по-старите версии не бе така.

Проблемът обаче е, че ако веднъж сте дали достъп без да знаете точно какви данни ще станат достъпни за социалната мрежа, приложението може да заобиколи защитата и да продължи да следи вашите разговори.

Твърди се, че проблемът е оправен и последно подобна практика е била възможна до октомври 2017 година. iOS на Apple никога не е позволявала подобен достъп, казват от Ars Technica.