Какво е 5G? Най-общо казано това е всичко в едно: става въпрос за изпращане и обработване на огромни количества данни през интернет с невероятна висока скорост. Макар и да не го осъзнаваме, все още живеем в "мрачните векове" на скоростта на мобилния интернет при това от раждането му.

Да вземем за пример първите няколко поколения технологии за пренос на данни:

1G беше първата технология за пренос на данни и позволяваше мобилна телефонна услуга и нищо повече.

2G беше преминаване към цифрова технология, която даде възможност за текстови съобщения. Ако сега все още използвахме 2G, буквално щеше да отнема 180 пъти повече време, колкото сега, за да изтеглите снимка например. 140 пъти по-дълго, за да изтеглим песен и над 160 пъти по-дълго, за да изтеглим приложение на телефона си, пишат от изданието InvestorPlace.

След това дойде 3G и възходът на смартфоните. Тогава потребителите за първи път успяха да усетят възможностите за ползване на имейлите си и уебсърфирането на своите телефони. В своя пик 3G беше 140 пъти по-бърз от 2G. А Apple и популярният iPhone дължат своя бърз растеж именно на появата на 3G мрежата.

4G бе създаден предимно за повече данни, тъй като потребителите възприеха мисловния режим "по всяко време и навсякъде" за потребление на медии.

Facebook и Netflix не биха били тези, които са днес без появата на 4G, което направи възможно социалните медии и стриймване на филми.

Но въпреки масовия растеж от 1G до 4G, все още използваме забележително примитивна инфраструктура за данни, пишат от финансовото издание. Ето защо 5G е толкова критичен.

Но какво прави тази технология толкова голям пробив?

5G ще позволи до 1 000 пъти повече данни да преминават през него във всеки даден момент - и при много по-бързи скорости от 4G. Ето защо престижният индустриален изследователски гигант Strategy Analytics нарича 5G -"трансформативно събитие за обществото, а последиците ще са дълбоки." Накратко - това ще е технологията, която ще е в центъра на следващото поколение умопомрачителни постижения, смятат от изданието. Но най-важното е, че като всяка ключова технология, дошла преди него, 5G ще бъде ракетното гориво, което ще ни изстрелва в бъдещето, тъй като ще отключва безброй нови технологии и ще ни подтиква към следващата голяма индустриална революция.

Вземете например Интернет на нещата

Най-накрая Интернетът на нещата, индустрия оценявана на 19 трилиона долара, е тук. Това е пробивната технология, която позволява на физическите устройства да "разговарят" помежду си и да работят с повишена ефективност. Това включва всичко от умни автомобили, до умни уреди, до цели умни градове и мрежи. По принцип, ако един уред е електрически, IoT ще го направи по-интелигентен, по-бърз, или по-ефективен. Сега, благодарение на появата на 5G технология през следващите няколко години компаниите ще похарчат огромните 5 трилиона долара за Интернет на нещата.

В следващите месеци Интернет на нещата ще избухне в масово приемане. Ежедневието ни ще бъде променено завинаги. Градовете скоро ще следят структурното здраве на всяка сграда, мост, водопровод и път, предотвратявайки големи аварии в инфраструктурата. Ако знаете в реално време колко структурно безопасен е надлезът или можете да хванете пропусклив газопровод преди той да избухне, не само спестявате тон пари, но и много животи.

Автомобилите ще говорят директно с пътищата и помежду си

Електрическите мрежи ще насочват електроенергията само до мястото, където е необходима, което ще позволи огромни спестявания на градско и потребителско ниво.

Сан Диего например изчислява, че би трябвало да спести на данъкоплатците 1,9 милиона долара годишно, като просто инсталира "интелигентни" улични лампи.

Градове като Барселона, Ню Йорк, Маями, Копенхаген и много други инвестират много в изграждането на умните градове на бъдещето.

Но ползите ще се усетят и извън границите на града

Земеделските стопани ще могат да наблюдават естествените условия като влажност, температура на въздуха и качеството на почвата в реално време, което ще позволи по-добро използване на водата и определяне на най-доброто време за прибиране на реколтата с най-висок добив, което да води до по-малко отпадъци и повече печалба. Това ще помогне да се предотврати смъртта на 420 000 души, които всяка година умират поради болести, пренасяни с храна.

Платформата на Интернет на нещата на IBM позволява по-голяма прозрачност в цялата верига на доставки, което води до безпрецедентна информираност за качеството и безопасността на храните. Интернет на нещата, ще направи всяка индустрия по-ефективна и ще спре епидемиите.

Но революцията няма да спре до тук. Пригответе се за автономни автомобили

Още преди няколко години идеята за автомобили без шофьор изглеждаше като нещо възможно само в научнофантастичен филм. Forbes дори пусна статия, обобщаваща проблема - "Автономните автомобили няма да работят - докато нямаме 5G". Но сега, заради 5G, те на практика са тук. Сега експертите прогнозират, че до 2020 г. на пътя ще излязат 10 милиона самоуправляващи се автомобили.

А пазарът на автономни автомобили и подпомогнати шофьори превозни средства ще нарасне от 3 милиарда долара през 2015 г. до 96 милиарда долара до 2025 г., което е 3 100% темп на растеж само за няколко години. Intel стигна до прогнозата за 7 трилиона долара самоуправляващо се бъдеще.

И така, колко важно е да имате 5G за автомобилни технологии без шофьори?

Помислете за това: Експертите изчисляват, че автомобил без шофьор, който пътува със скорост 60 мили в час, в момента има нужда от 4.6 фута (1.4 метра), преди да започне да спира, след като засече обект. При 5G това разстояние ще бъде сведено до един инч (2.5 сантиметра). Това е огромна разлика и и на практика е разликата между живота и смъртта за милиони пешеходци и пътуващи.

Особено, когато имате предвид, че 1,3 милиона души умират в пътни катастрофи всяка година.

Но повишената безопасност не е единствената полза от 5G

Средният американски работник ще възстановява стотици часове всяка година, след като колите без шофьор доминират на пътя. И от днес има над 106 големи градове по целия свят - като Дубай, Сингапур, Лондон, Сидни и Амстердам, за да назовем само няколко - всички се подготвят за, или вече позволяват автомобили без шофьори. Това не би било възможно дори преди една година. Накратко, без тази 5G технология автомобилите без шофьор никога не са имали шанс. Сега това бъдеще е практически тук.

Добре дошли в епохата на човек и машина

Когато мислите за изкуствения интелект и роботиката какво ви идва на ум? Представяте ли утопично общество, пълно с релакс? Или си представяте нещо, което наподобява сцена от "Терминаторът"? Независимо от вашето мнение, ние едва сега започваме да разбираме влиянието, което изкуственият интелект и роботиката ще окажат върху живота ни, благодарение на този ключов елемент - 5G.

Например, най-добрите световни хирурзи ще могат да оперират пациенти от другата страна на света, използвайки хирургически роботи и камери на живо, подвиг, който просто не е възможен без скоростта в реално време, която предлага 5G.

С 5G скорост тези отдалечени операции вече ще се превърнат в обичайна практика.

Изкуственият интелект, използващ 5G, ще може да спре смъртоносните заболявания да се разпространят, като прецизно прогнозира къде ще се появи огнище и като дава на медицинските специалисти данни в реално време, включително точни местоположения, за пълно спиране на епидемия.

Около 8,8 милиона души умират всяка година поради рак, като други 14 милиона са диагностицирани.

Но скоро благодарение на AI, който работи в тандем със скоростите от 5G, ще можем да идентифицираме тумори с 96% точност, докато все още са в ранните етапи.

Прихващайки болестта по-рано, отколкото късно, пациентите ще получат шанс за борба вместо смъртна присъда и това ще доведе до милиони спасени животи в бъдеще.

Това са само няколко причини, поради които ранните инвеститори могат да направят богатство, тъй като изкуствения интелект се очаква да добави нови 15 трилиона долара приходи в световната икономика.

Предприемачът Марк Кубан заяви, че първият трилионер в света ще бъде предприемач от сферата именно на изкуствения интелект.

И Бил Гейтс твърди, че компаниите, които създават нови начини да използват силата на AI, някой ден могат да струват 10 Майкрософта.

Добавена и Виртуална реалност

С 5G ще можете да гледате Super Bowl или любимия си концерт от уюта на дома си, но ще се чувствате така, сякаш сте изцяло потопен в живата тълпа. Всичко благодарение на виртуалната и добавената реалност. Бабите и дядовците ще могат да гледат първите стъпки на внуците си по начин, който телевизор или смартфон никога не би могъл да им предостави. Начинът, по който децата и внуците ни учат, напълно ще се промени. Децата ще изживеят интерактивни и 3D пресъздавания на известни исторически събития и битки.

А пазарът за електронна търговия с близо 2.5 трилиона долара ще придобие значителен тласък, тъй като несигурността, която идва с онлайн пазаруването ще стане минало. Ще можете бързо да сканирате тялото си и практически да опитате дрехи, преди да купите. Или можете да видите как нов диван ще допълни вашата дневна в актуалната й обстановка, преди дори да бъде закупен и доставен. Строителните работници и обслужващите екипи ще могат да проверяват тръбната инфраструктура, скрита зад стените, преди да се направи един отвор. Това ще намали драстично времето и предположенията, необходими за намиране и поправяне на щети. Огнеборците ще могат да гасят пожари, докато стоят безопасно в пожарната станция.

Това е само малка извадка от това, което ще бъде възможно, благодарение на развитието на 5G технологията. И не се заблуждавайте, 5G технологията ще разкрие нова ера на просперитет и ще предизвика огромна вълна от иновации.