Над 50 000 правителствени искания за сваляне на съдържание и над 15 000 официални запитвания за предоставяне на данните на конкретни потребители - така изглеждат взаимоотношенията на Twitter с властите според последната публикувана от социалната мрежа информация. Над 6,5 млн. единици информация като детска порнография, призиви за насилие и тормоз са били премахнати в последното полугодие преди влизането на Илон Мъск като собственик на микроблогинг мрежата.

Контекст: Социалните мрежи се използват предимно за комуникация и забавление от своите потребители, но винаги има и такива сред тях, които използват платформите за незаконни действия. Модераторските екипи премахват публикации и акаунти на база доклади от останалите ползватели или чрез проактивно търсене и откриване на неподходящо съдържание.

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Признанията идват половин година, след като милиардерът закупи компанията за $44 милиарда

В същото време, държавните институции също искат сваляне на публикации в случаи, в които има данни за престъпление, а освен това и изискват по съдебен ред данни като IP адрес, имейл, използван при регистрацията и т.н. В някои случаи обаче зад разумните доводи за спазването на законите и провеждането на бързи и ефективни разследвания се крият злоупотреби с власт.

Детайли: През първото полугодие на 2022 г. приблизително 53 000 са исканията от правителствени институции за сваляне на публикувана в социалната мрежа информация, става ясно от публикация на екипа на Twitter.

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

Милиардерът обаче е убеден, че още в идните месеци социалната мрежа ще е "на плюс" и тепърва стойността ѝ ще расте

Най-много опити за цензуриране на съдържание са дошли от Япония, Южна Корея, Турция и Индия.

Хакерска атака: откраднати са над 200 милиона лични данни от Twitter

Хакерска атака: откраднати са над 200 милиона лични данни от Twitter

Това твърди специалист по сигурността

Правоохранителните и съдебните органи от 85 държави са искали информация за над 16 000 потребители на социалната мрежа. Най-често това е ставало по искане на Индия, САЩ, Франция, Япония и Германия. "Процентът на предоставените данни варира според страната", уточняват от Twitter.

Премахнати са 6 586 109 "единици съдържание", което нарушава правилата на социалната мрежа. Сред тях най-много са случаите на:

  • Публикуване на чувствително съдържание;
  • Прояви на омраза спрямо други потребители;
  • Тормоз;
  • Разпространение на детска порнография.

Именно във връзка с гнусните деяния срещу деца са премахнати и най-много профили - над 690 хиляди.

От друга страна: Догодина по това време аналогичната извадка данни от Twitter ще бъде едно много интересно четиво - ще покаже как се справя социалната мрежа през първото пълно полугодие с Мъск начело.

Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които някога го спасиха

Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които някога го спасиха

Социалната мрежа на Илон Мъск промени със задна дата правилата си, за да ги "убие"

Ексцентричният милиардер се обявява за абсолютен привърженик на свободата на словото, но до момента това се изразява в следното:

  • Връщане в Twitter на изгонени заради агресивно поведение потребители, включително и такива, сочени за екстремисти.
  • Съкращаване на модераторите, които трябва да следят за качеството на съдържанието.
  • Премахване на профилите на хора, влезли в сблъсък с Мъск.

Важно е да се види по какъв начин ще продължат отношенията на Twitter с държавните структури, но и как социалната мрежа ще се справя с огромното количество нелегално и опасно съдържание.