Тази седмица редица страни по света станаха жертва на мащабна хакерска атака, като вирусът засегна най-много Украйна. Според появилата се информация зловредният софтуер е наречен "Петя" и действа чрез изключване на компютърната система, като след това изисква определена сума пари, за да реши проблема.

Според представители на украинското правителство атаката е най-голямата в историята на страната, но има малко информация за това кой може да стои зад удара.

Украйна стана жертва на мащабна кибератака
Обновена

Украйна стана жертва на мащабна кибератака

Голям хакерски удар в страната

Ето и един бърз преглед на най-опасните хакерски групи в света, които представя изданието Fortune:

Fancy Bear ( или Sofacy, Pawn Storm) / Cozy Bear ( или CozyDuke, Office Monkeys)

Двете групи "мечки" идват от Русия и влязоха в светлините на прожекторите по време на миналогодишните президентски избори в САЩ заради участието им в удар над системата на Демократичния национален комитет.

Lazarus Group ( или DarkSeoul, Guardians of Peace)

"Пазителите на мира" се смята, че са свързани със Северна Корея. Групата стана известна с атаките си по американски и южнокорейски сайтове през 2009 г. Пет години по-късно хакерите удариха сериозно и Sony Pictures Entertainment. Те се свързват и с вируса WannaCry, който засегна потребители по целия свят.

Equation Group

Това е псевдонимът, даден от руската антивирусна фирма Kaspersky, на екип виртуални пирати, за който се смята, че е свързан с Агенцията за национална сигурност на САЩ. Много експерти мислят, че Equation Group е атакувала иранската ядрена програма.

Comment Crew (или APT1, Shanghai Group)

Китай спонсорира множество хакерски групи. Един от най-известните, смятана за част от Народната освободителна армия, стана популярна като "Екип за коментари" заради навика да скрива коментарите на различни интернет страници.

Sandworm (или Electrum)

Групата се свърза в Русия, а екипът й е атакувал хората, свързани с НАТО и украинското правителство, вероятно с цел да събират разузнавателни данни. Миналата година групата спря електрическата мрежа в Украйна.