Украйна е била засегната от огромна кибератака, заедно с централната банка, енергийните компании и дори метрото в страната.

Държавният производител на самолети Antonov също е бил засегнат от атаката според говорителя на компанията. Сред жертвите е и летището в Киев, пише Telegraph.

Националната банка на Украйна предупреди за външна хакерска атака на сайтовете на някои украински финансови институции, "която се е провела днес", сочи изявление на банката.

В социалните мрежи се появиха и постове, според които дори бензиностанции са били принудени да спрат работа заради атаката.

Новината идва, след като руският петролен гигант Роснефт заяви, че сървърите му са претърпели "мощна" кибератака на фона на съдебна борба с руския конгломерат Sistema. От компанията изразиха надежда виртуалното нападение да не е свързано с настоящите съдебни производства.

Пост в социалната мрежа Twitter, принадлежащ на украинския вицепремиер Павло Розенко, също сигнализира за нападението.

По-късно излезе информация, че е става дума за рансъмуер, който се разпространява и в други страни от Европа, след като фирми в Украйна, Великобритания и Испания и др. са спрели дейността си.

В Обединеното кралство рекламната компания WPP заяви, че системите са били ударени, докато в Холандия една от големите компания за доставки потвърди, че компютърните терминали не функционират добре.

Maersk, датската транспортна и логистична компания с клонове в целия свят, обяви, че "много обекти и бизнес звена" са били затворени след кибератаката.

Вирусът е част от зловреден софтуер, който се казва Петя и изключва компютърната система, като след това изисква определена сума пари, за да реши проблема.

Ударът идва само няколко седмици след хакерската атака на WannaCry, който засегна повече от 150 страни.

Стои ли Северна Корея зад мащабната кибератака, която разтърси света?

Стои ли Северна Корея зад мащабната кибератака, която разтърси света?

Вирусът WannaCry засегна стотици хиляди компютри