Три от ключовите за функционирането на Глобалната мрежа компании - Google, Amazon и Cloudflare, обявиха, че са се преборили с най-голямата DDoS кибератака до момента и предупредиха, че хакерите вече използват техники, които могат лесно да причинят щети с огромен мащаб, съобщават световните агенции.

DDoS е една от най-простите като принцип атаки - на практика тя представлява заливане на даден сървър със заявки до момента, в който той откаже. По този начин се блокира и легитимният трафик. Това не е по силите на един човек с един компютър - обикновено атаките се извършват от огромни мрежи от устройства, поставени под контрола на хакерите.

Около 70% от компаниите фалират до 1 година, ако станат жертва на кибератака

Около 70% от компаниите фалират до 1 година, ако станат жертва на кибератака

Разговор с Ронан Маккъртин и Иван Дудин от световния лидер в киберсигурността Acronis

Така Google, Amazon и Cloudflare от края на август насам са отбивали стотици милиони злонамерени заявки всяка секунда. Както посочват от Google, става дума за 7 пъти повече трафик в сравнение с предишния най-мащабен DDoS от миналата година - за всеки две минути се е насъбирал толкова трафик, колкото прави цялата Wikipedia за месец.

Cloudflare, които предлагат именно защита от подобни кибернападения, подчертаха, че подобен мащаб е невиждан и за техния екип.

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

Кои са най-големите заплахи? Отговорът на експертите

Как? Кой?

И трите компании са на мнение, че атаките са станали възможни заради слабост в HTTP/2 мрежовия протокол, която прави сървърите уязвими. Затова и те призоваха компаниите да обновят софтуера на машините си възможно най-скоро.

Нито Google, нито Amazon, нито Cloudflare коментират кой е извършителят на атаката.