На един от най-добрите стартове в света на социалните мрежи се радва Instagram Threads. Новата платформа на Meta натрупа 30 млн. потребители за ден - и то при положение, че все още не е достъпна в ЕС. Threads залага много на текстовите публикации и съвсем очевидно е вдъхновена от Twitter. Последното не остана незабелязано от компанията на Илон Мъск, която заплаши със съдебно дело.

Цифром и словом: В новата си социална мрежа Марк Зукърбърг обяви, че вече има 30 млн. потребители около 24 часа след старта. Още малко числа:

  • 2 млн. потребители се регистрираха още през първите два часа;
  • 10 млн. - в рамките на първите 7.
  • Към 11:00 часа българско време вече профилите бяха над 50 млн.

Това е в пъти по-бърз темп на развитие в сравнение с всички появили се около трусовете в Twitter негови алтернативи. Сред тях например е BlueSky, която е подкрепена и от самия създател на микроблогинг мрежата Джак Дорси. Тя има едва 50 000 потребители.

Какво е Instagram Threads - "убиецът" на Twitter, който не можете да ползвате

Какво е Instagram Threads - "убиецът" на Twitter, който не можете да ползвате

Новата социална мрежа натрупа над 5 млн. потребители за броени часове

Детайли: Докато броят на регистрираните в Threads растеше лавинообразно, Meta получиха писмо - от адв. Алекс Спайро, представляващ Twitter. В него се посочва, че компанията на Зукърбърг извършва "систематична, умишлено и незаконна злоупотреба с търговските тайни на Twitter и друга интелектуална собственост".

От Twitter настояват това веднага да спре, като плашат със съдебно дело. Според адв. Спайро Meta са наели десетки бивши служители на Twitter, които са разполагали с вътрешна информация и цялата идея на Threads е била да се прекопира социалната мрежа на Мъск.

Instagram Threads, конкурентът на Twitter, няма да стартира в ЕС

Instagram Threads, конкурентът на Twitter, няма да стартира в ЕС

Приложението не отговаря на изискванията за защита на личните данни

Междувременно, изпълнителният директор на Twitter Линда Якарино коментира, че "често ни имитират, но общността в Twitter не може да бъде прекопирана". Самият Мъск подчерта, че "конкуренцията е приемлива, но това да мамиш не е".

От друга страна: От Meta коментираха пред Semafor, че обвиненията към тях са неоснователни и по Threads всъщност не работят бивши служители на Twitter.