Най-зле пазената тайна в историята на социалните мрежи беше официално разкрита - Meta пусна текстовата си социална мрежа Threads (или Instagram Threads). Замислена като конкурент на Twitter, тя бързо натрупа 7-цифрена потребителска база - макар че скоро няма да я видим в ЕС.

Контекст: Микроблогингът до преди година имаше само един синоним - Twitter. Социалната платформа за кратки съобщения се използваше от политици, звезди, журналисти и обикновени потребители за бързо споделяне на мнения, мисли и коментари с целия свят.

След като Илон Мъск купи Twitter, обаче, започнаха значителни промени както по отношение на съдържанието (бяха допуснати обратно потребители, изгонени по-рано заради реч на омразата и лошо поведение), така и на бизнес модела (все повече функционалности изискваха абонамент).

Мъск иска да прогони ботовете от Twitter, но може да си тръгнат... рекламодателите

Мъск иска да прогони ботовете от Twitter, но може да си тръгнат... рекламодателите

Ограничаването на броя показани публикации е меко казано екзотичен ход

Така днес международни организации и рекламодатели ограничават присъствието си в Twitter, а редовите потребители имат лимит колко публикации могат да виждат дневно.

От Meta признават, че са следили внимателно случващото се. "Очевидно Twitter беше пионер в тази сфера, но, с оглед всичко, което се случваше, ние преценихме, че има възможност да построим нещо отворено и полезно за тези, които вече използват Instagram", коментира пред The Verge ръководителят на визуалната социална мрежа Адам Мосери.

Детайли: Threads е достъпна през уебсайт и приложения за iOS и Android. Потребителите използват своите данни за достъп от Instagram и могат да създават текстови публикации с дължина до 500 знака, да качват снимки или видеа с дължина до 5 минути.

Интерфейсът е минималистичен, като позволява да харесате или препубликувате дадена публикация или пък да коментирате под нея. Интеграцията с Instagram позволява и новите потребители бързо да намерят кого да последват.

Потокът на съдържанието е разделен на две - алгоритмично препоръчани публикации и съдържание от профилите, които потребителят следва.

А съдържание не липсва - още преди 9:00 часа българско време регистрираните потребители на Instagram Threads надминаха 5 млн.

Още нещо: В близко бъдеще Threads ще поддържа отворения протокол ActivityPub, който се използва например от социалната мрежа Mastodon и прави възможно лесното прехвърляне на потребителска информация от една платформа на друга.

Не само това, но от Instagram обещават и че ще бъде възможно да последвате и потребители от други социални мрежи, които използват ActivityPub.

От друга страна: За нас в ЕС Threads засега е като победилия социализъм в тоталитарното общество - нещо много хубаво, което обаче го няма в момента и ще го чакаме някъде през светлото бъдеще. Иначе казано - нито сайтът, нито приложенията дават възможност за регистрация. Можете само да гледате отстрани.

Причината е във високото ниво на защита на личните данни, което GDPR гарантира на европейските потребители. Threads изисква достъп до огромно количество информация, което в САЩ не е проблем.

Instagram Threads, конкурентът на Twitter, няма да стартира в ЕС

Instagram Threads, конкурентът на Twitter, няма да стартира в ЕС

Приложението не отговаря на изискванията за защита на личните данни

Вероятно на по-нататъшен етап ще има и версия на социалната мрежа, съвместима с европейското законодателство, но самият факт, че това не се случва още от Ден 1 показва, че явно за Meta и Марк Зукърбърг Стария континент не е чак толкова важен пазар.