Китай планира да наложи нови тежки ограничения върху индустрията за стрийминг на живо в страната, която се оценява на $30 милиарда, предават световните медии. Това действие на Пекин отново връща на дневен ред регулаторната кампания, насочена срещу технологичните гиганти. Властите упражняват все по-голямо влияние и контрол върху онлайн съдържанието и най-вече на достъпа на младите хора до него.

Новите регулации най-вероятно ще ограничат дневните парични разходи на интернет потребителите за дигитални бакшиши, твърдят анонимни източници, цитирани от западните медии. Освен това ще бъде определен дневен лимит за това колко могат да получават от феновете на ден хората, които излъчват на живо. 

Приложенията за стрийминг на живо увеличиха значително популярността си в Китай през последните години. Част от тези услуги са управлявани от гиганти като ByteDance, Kuaishou Technology и Huya, а общата им аудитория през 2021 година е надхвърлила 700 милиона души.

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

През последните месеци страната наложи огромни глоби на компании като Alibaba Group и Tencent Holdings заради нелоялна конкуренция

Атаката на Пекин върху редица частни местни и мегдународни компании очевидно ще продължи с пълна сила, коментират експерти. Миналата година мерките на властите изтриха $1,2 трилиона и почти съкрошиха предприемаческия дух в страната. Правителството иска да компаниите да разберат ясно, че могат да се възползват от капиталистическите пазари, но стига да го правят под строгите правила на Комунистическата партия.

Всичко започна през ноември 2020 година, когато правителството изненадващо прекрати IPO-то на Ant Group — заради неблагоразумието на Джак Ма да разкритикува регулаторната среда в Китай. По-късно на компанията бе наредено да преструктурира дейността си и в крайна сметка да се превърне във финансов холдинг.

Китайският бизнес е в хаос. Всичко е част от плана на Пекин

Китайският бизнес е в хаос. Всичко е част от плана на Пекин

Мерките на властите изтриха $1,2 трлн. и заплашват да съкрушат предприемаческия дух в страната. Но от тях има и полза