Притежаваното от Facebook приложение за съобщения WhatsApp обяви, че премахва годишната такса от 99 цента за ползване на услугата. Това съобщи съоснователят на апликацията Ян Коум по време на конференцията DLD в Мюнхен, цитиран от The Next Web.

Приложението се радва на огромна популярност и разполага с повече от 900 милиона активни потребители месечно. Коум смята, че премахването на изискването за плащане може да помогне на WhatsApp да нарасне още повече.

Таксата не бе особено голяма сума за едногодишен абонамент, но означаваше, че потребителите трябва да имат кредитна или дебитна карта, което може да е трудно за някои хора в развиващите се пазари.

Досега първата година, през която даден потребител ползва услугата, беше безплатна, а се таксуваше всяка следваща година. Отсега нататък вече няма да има никакви такси за ползване на приложението.

Разбира се, тук идва въпросът как ще се монетизира WhatsApp. По традиция Facebook изкарва пари от продуктите си, като събира данни и продава реклами. Това обаче вероятно не е подход, който ще бъде добре приет от голяма част от потребителите. Има предостатъчно приложения за съобщения, така че потребителите разполагат с изобилие от алтернативи, ако компанията поеме по този път.

Защо Бразилия спря приложението WhatsApp на 100 милиона души?

Защо Бразилия спря приложението WhatsApp на 100 милиона души?

И как Марк Зъкърбърг реагира на новината за забраната

От WhatsApp обясняват, че ще се търсят начини, които позволяват на потребителите да общуват с компании и други организации за бъдещото финансиране на приложението. Услугата все още не се ангажира да даде отговор дали ще добави видео разговори в бъдеще или не.

Апликацията за мигновени съобщения WhatsApp бе придобита от Facebook за около 22 млрд. долара преди две години, добавя Venture Beat.