Съдия в бразилския град Сао Пауло реши приложението за съобщения WhatsApp да бъде спряно за 48 часа, предаде TechCrunch. Това е най-използваната мобилна апликация в южноамериканската държава, с около 93 милиона потребители или около 93% от населението, което употребява интернет.

WhatsApp, собственост на Facebook, е особено полезна услуга за младите и бедните хора в Бразилия, много от които не могат да си позволят да плащат най-скъпите планове на планетата.

Бразилските телекоми лобираха с месеци, за да убедят правителството, че гласовата услуга на WhatsApp е нерегулирана и незаконна. Те дори публично обвиниха „ефекта WhatsApp” за това, че милиони бразилци решиха да изоставят мобилните си планове.

Това е особено загадъчен ход, като се има предвид, че Бразилия е „столицата на социалните медии”: бразилците са втората или третата по големина база от потребители във всяка глобална социална платформа, а на база на потребител гражданите на страната прекарват почти двойно повече време в социалните медии от американците.

Временното спиране на WhatsApp дори не е най-лошото нещо, което се случва с бразилския интернет в момента.

Ако консервативният Конгрес на Бразилия получи своето, ще бъде снета цялата социална мрежа, каквато я познаваме, със законопроекти, които позволяват да се криминализира публикуването на съдържание в социалните медии и да се даде възможност на правителството да шпионира гражданите си.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг не остана безучастен и коментира ситуацията в личната си страница в сайта, като обясни, че WhatsApp е блокиран от бразилски съдия за над 100 милиона души, които разчитат на него.

„Работим усилено за отмяна на блокирането. Дотогава Facebook Messenger е все още активен и можете да го използвате за комуникиране”, посочи шефът на най-голямата социална мрежа в света.

„Това е тъжен ден за Бразилия. До днес Бразилия бе съюзник в създаването на отворен интернет”, каза Зъкърбърг и добави, че бразилците винаги са били сред най-страстните изразители на мнението си онлайн.

„Смаян съм, че усилията ни да защитим данните на хората биха довели до такова крайно решение от един-единствен съдия да се накаже всеки човек в Бразилия, който използва WhatsApp. Надяваме се, че бразилските съдилища бързо ще обърнат курса”, посочи Марк Зъкърбърг.

Той призова бразилските граждани да направят така, че гласовете им да бъдат чути и да помогнат на правителството да отрази волята на народа си чрез хаштаговете ‪#‎ConnectBrazil ‪и #‎ConnectTheWorld.