Руската телевизионна мрежа RT съобщи на 16 декември, че онлайн видео хостинг YouTube е блокирал акаунта на новия немскоезичен телевизионен канал RT Deutsch. Това се случи в деня на пускането му.

На свой ред на следващия ден руският регулатор Роскомнадзор поиска от Google да премахне ограниченията за канала RT Deutsch в YouTube. В същото време беше отбелязано, че ведомството също ще поиска да се изяснят причините за блокирането.

В писмото на регулатора се подчертава, че действията на видео хостинга нарушават основните принципи на свободното разпространение на информация и безпрепятствен достъп до нея. "Отделът смята, че това е акт на цензура, който е забранен от руската конституция", отбелязва Роскомнадзор.

Ако Google игнорира призива, заплашват от руския регулатор, не се изключват и ответни мерки - частично или пълно ограничаване на най-големия сайт за видеа в Русия.

Проблемът възникна, когато медийният регулатор в Германия започна разследване на руската мрежа RT по подозрение в нарушаване на правилата за излъчване в Германия. Това съобщи ДПА, позовавайки се на директора на медийната агенция Берлин-Бранденбург Ева Флекен, пише ТАСС.

Според медийната агенция, RT стартира онлайн програма на немски език без лиценз за излъчване в Германия. "В тази връзка започнахме официално разследване", каза Флекен пред немската информационната агенция ДПА, като посочи, че организаторите на предаването "имат време до края на годината да декларират своята позиция". Според ДПА, може да се вземе решение за забрана на излъчването или дори да бъде наложена глоба до половин милион евро. Организаторите на програмата могат да обжалват решението.

В средата на август люксембургският медиен регулатор пък отказа да издаде лиценз на телевизионния канал RT за излъчване на немски език в страната, тъй като телевизионният канал не отговаря на техническите критерии. Според властите на Люксембург, "тъй като офисът на телевизионния оператор се намира в Германия, където работи значителна част от персонала, участващ в производството на аудиовизуално съдържание, телевизионният канал RT DE следва да бъде под юрисдикцията на Република Германия "

От 16 декември 2021 г., пише ДПА, немскоезичната програма се излъчва на живо в сайта на RT DE. Освен това, благодарение на получен лиценз в Сърбия, излъчването се осъществява в 33 европейски държави. Въпреки това, за излъчване в Германия, телевизионните оператори се нуждаят от немски лиценз, независимо от маршрута на разпространение, посочва агенцията.

RT DE от своя страна се позовава на Европейската конвенция за трансгранична телевизия, въз основа на която, според телевизионния канал, излъчването в Германия е възможно благодарение на сръбския лиценз.