Федералната комисия за комуникация в САЩ (FCC) вероятно ще проведе разследване за определени модели смартфони на марките Apple и Samsung, които излъчват по-висока радиация, отколкото регулаторът разрешава, пише Business Insider, позовавайки се на Chicago Tribune.

С помощта на лабораторията за проверка на радиацията RF Exposure Lab в Калифорния, е станало ясно, че iPhone 7 и iPhone 8 на Apple излъчват нива на радиация извън границите, разрешени то FCC. Тестът е установил и, че моделите на Samsung - Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy J3 също излъчват по-висока радиация от допустимата.

Завишените нива на радиация са били отчетени по време на разговор, когато устройството се държи на съвсем малко разстояние от човешкото тяло или, когато телефонът се носи в джоба. От Chicago Tribune посочват, че тестови са направени само на 11 модела от стотици такива, които днес са достъпни на пазара.

Рисковете за здравето, свързани с радиацията от мобилните устройства, все още не са сигурни. Според специалисти обаче малките деца и тийнейджърите са изложени повече на радиация от по-възрастните, тъй като в ежедневието на младото поколение тези устройства присъстват навсякъде.

От Apple са заявили, че новите тестове са съвсем различни от собствените изследвания на компанията.

"Устройствата на Samsung, продавани в Съединените щати, отговарят на правилата на FCC. Нашите апарати се тестват съгласно същите стандарти, които се използват в цялата индустрия", заяви Samsung в изявление за Business Insider.

Лабораторията, в която са проведени тестовете от Chicago Tribune, е акредитирана от FCC за тестване на радиочестотно излъчване от електронни устройства.