Японският милиардер Юсаку Маезава се гордее с луксозни притежания като картини на Пикасо, суперавтомобили Bugatti и билет за ракетата на Илън Мъск до Луната. Наскоро той добави към елитната си колекция и още нещо: най-споделяния пост в Twitter.

Тази чест ще струва на създателя на втория по големина в Япония сайт за онлайн пазаруване Zozo Inc. 100 млн. йени (920 000 долара), които ще бъдат платени на 100 щастливци, споделили въпросния пост, пише Bloomberg.

В стремежа си да попаднат сред случайно избраните победители, последователите на Маезава споделиха поста рекордните 3.8 млн. пъти, давайки повече от 900 000 харесвания.

Ясен е милиардерът, който ще направи разходка в Космоса със SpaceX

Ясен е милиардерът, който ще направи разходка в Космоса със SpaceX

Главният изпълнителен директор Илън Мъск разкри самоличността му

Предишният рекордьор по споделяния в социалната мрежа беше студент в САЩ, чиято цел е да получи безплатна годишна доставка на пилешки хапки от веригата за бързо хранене Wendy. Публикацията му получава 3.58 млн. ретуита и 990 000 харесвания, според Statista.

Селфито на ТВ водещата Елън ДеДженерис с холивудските звезди Мерил Стрийп, Джулия Робъртс, Брад Пит и Анджелина Джоли по време на церемонията на връчването на наградите Оскар през 2014 г. е вторият най-споделян пост с 3.3 млн. ретуита.

"За да участвате, всичко, което трябва да направите, е да ме последвате и да споделите този туит", пише Маезава в акаунта си в социалната мрежа. Публикацията включва снимка на мъж, който язди ракета на фона на пълната луна в стила на емблематичното изображение от филма "Извънземното".

Маезава изтъква, че сайтът му за електронно пазаруване Zozotown е достигнал продажби от 10 млрд. йени (92.46 млн. долара) по време на Нова година. Бизнесът е основният източник на нетното му богатство от 1.7 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Предприемачът, който доскоро беше сравнително непознат извън Япония, се опитва да повиши глобалния си профил, за да превърне Zozo във водеща световна марка за дрехи в рамките на десетилетие.

През септември той бе представен като първи пътник на полет до Луната, насрочен за 2023 г., който ще се осъществи с ракета, построена от SpaceX на Мъск.

Маезава и Илън Мъск

Източник: SpaceX

Маезава и Илън Мъск

Маезава направи впечатление в света на изкуството през 2017 г., когато похарчи цели 110.5 млн. долара за картина на Жан-Жак Баския в търга на Sotheby's. Сумата е рекордна за картина на американски художник.

През октомври милиардерът обяви в Twitter, че си е купил цигулка Stradivarius от 1717 г.

Легендарният пост донесе и сериозно увеличаване на последователите му в социалната мрежа, които нараснаха до 4.27 млн. души от малко над 500 000 преди това.