AES - компанията, която оперира ТЕЦ "Гълъбово в България - откри днес най-големия в света хибриден парк за производство и съхранение на слънчева енергия.

Lāwa'i Solar and Energy Storage е разположен в град Лауаи на острова Кауаи, част от Хавайските острови. Той е с мощност за производство на слънчева енергия 28 МВ и съхранение на енергия 100 МВч. с продължителност 5 часа

Хибридният парк осигурява устойчиво бъдеще на Хавайските острови, заменяйки еквивалента на 4,5 млн. галона дизелово гориво годишно с чиста слънчева енергия. Целите на островния архипелаг са за използване на 100% възобновяема енергия до 2045 г.

"Изключително важно при този проект е, че цената на електроенергията, подавана от пиковата фотоволтаична централа, не само ще бъде по-ниска от тази, произведена от фосилни горива, която захранва острова, но често ще бъде по-евтина дори от горивата сами по себе си", посочват от компанията.

Lāwa'i Solar and Energy Storage е една от първите соларни централи за пикова енергия, която започна да доставя електричество на острова в сутрешните и вечерните часове още от декември 2018 г. Централата е изградена с функционалност за микромрежа, което улеснява местния оператор KIUC. При необходимост паркът на AES може да осигури енергийно захранване и за съседния военно-морски комплекс.

Любопитен факт е, че поддръжката на площите около хибридния парк за производство и съхранение на слънчева енергия се извършва от около 300 овце, които по природосъобразен начин се грижат растителността да бъде ниска, без да се използват хербициди или енергия от фосилни горива за косене.