Американският гигант за електронна търговия Amazon откри първия си логистичен център в Турция, в отговор на нарастващото търсене в южната ни съседка.

Центърът ще се намира в Истанбул. Планираната инвестиция е за над 100 милиона долара. Ще бъдат осигури на над 1000 работни места през първата година, се казва в изявление на компанията.

Базата ще предостави възможности за работни места в сферата на инженерство, ИТ и други. Това коментира генералният мениджър на Amazon Operations Türkiye Хакан Карадоган.

Партньорите на Amazon (малки и средни предприятия) в продажбите в Турция са нараснали до над 25 000, което е 50% на годишна база, според данните на компанията. Техният износ е скочил над от два пъти през 2021 г. спрямо предходната година и достигна 300 милиона долара, казват от компанията.

В световен мащаб малките и средни предприятия продават над 50% от всичко закупено в магазина на Amazon и представляват около 60% от продажбите.

Що се отнася до климатичните ангажименти на компанията, сградите на Amazon се захранват 100% зелено електричество, имат свои системи за отопление и топла вода, като се избягва използването на горива от изкопаеми горива.

Компанията се стреми захранва складовете си със 100% възобновяема енергия до 2025 г., достигайки 65% през 2020 г., и сега е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия в Европа и света.