Емблематичните комплекти за игра Lego, които излизат от продажба с течение на времето, като цяло се представят по-добре относно възвръщаемостта на инвестицията, спрямо вложенията в акции на големи компании, в облигации, злато и алтернативни източници на инвестиции.

Това се казва в проучване на икономисти, публикувано в Research in International Business and Finance, цитирано от "Комерсант". Учените са анализирали динамиката на цените в периода от 1987 г. до 2015 г. и са установили, че средната възвръщаемост на Lego като инвестиция е 11% (в реално изражение - 8%).

"Култовите играчки от конструктора, чийто брой намалява с времето, имат висока колекционерска стойност и показват способността да генерират високи печалби на вторичния пазар", се казва в резюмето на изследването.

Също така се отбелязва, че възвръщаемостта на инвестицията в комплектите Lego не е изложена на пазарни, стойностни, инерционни и променливи рискови фактори.

Lego купува собственика на музея „Мадам Тюсо“ Merilin Entertainments

Lego купува собственика на музея „Мадам Тюсо“ Merilin Entertainments

Тя ще е една от най-големите сделки с частен капитал в Европа

Авторите на изследването отбелязват, че най-висока доходност носят комплектите Lego на тема за архитектура и кино, както и конструкторите с ограничен "тираж". Освен това се отчита, че комплектите Lego, съдържащи малък или пък голям брой части, с течение на времето поскъпват повече, отколкото тези със среден брой части.