След няколко банкови фалити миналата седмица вероятно вече се разпалват страховете от пазарни сривове и финансови кризи, но това не е спряло Уорън Бъфет да купува акции. Berkshire Hathaway е натрупала около 467 милиона долара в Occidental Petroleum през последните три дни, според документ на Комисията за ценни книжа и борси. Конгломератът на Бъфет придоби 7,9 милиона акции на петролната и газова компания, и така увеличи дела си в нея до 208 милиона акции или 23,1%, съобщи Business Insider.

Berkshire вече е налял около 11,1 милиарда долара в Occidental, показва анализ на Markets Insider. Интересът на Бъфет може би една от причините за покачването на енергийните акции с почти 120% през миналата година, което го направи най-добре представилия се S&P 500 за 2022 г.

92-годишният милиардер възобнови купуването на акции на Occidental вероятно защото акциите се сринаха с 26% от пика си през ноември от $77 до $57. Сега акциите на Occidental паднаха с 9% само през последните пет дни, вероятно защото Silvergate, Silicon Valley Bank и Signature Bank донесоха опасенията, че други банки могат да ги последват. Известно е, че Бъфет препоръчва на инвеститорите "да бъдат алчни, когато другите се страхуват" и изглежда, че спазва правилото си, а Скокът в цените на енергията миналата година увеличи печалбите на Occidental.

Бъфет дарява акции на Berkshire на стойност $758 милиона

Бъфет дарява акции на Berkshire на стойност $758 милиона

92-годишният Уорън Бъфет е шестият най-богат човек в света

Действията на Berkshire показват, че е оптимистичен относно енергийния сектори. Компанията натрупа около 20 милиарда долара в Chevron миналата година.

Berkshire отчете 258 милиона долара от печалбите на Occidental след данъците като свои през миналата година.