Световният лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили Eberspaecher (Ебершпехер) ще инвестира в производството на електрически нагреватели в България. Ново предприятие ще бъде построено в Русе, близо до границата с Румъния, до края на лятото на 2023 г., съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Новосъздаденото дъщерно дружество Ебершпехер България ще отговаря за местните дейности.

С тази стъпка доставчикът на автомобили отговаря на силно нарасналото търсене на европейския пазар.

"Спечелените нови поръчки за производство през следващите години и силно нарасналото търсене на електрически нагреватели водят до разширяването на нашите производствени мощности", обясни д-р Йорг Шерникау, главен оперативен директор на Системи за климатичен контрол и автомобилни контроли в компанията.

Adastra България отваря IT център в Русе и търси 50 нови специалисти

Канадска компания отваря IT център в Русе и търси 50 нови специалисти

След успешното развитие в София, Варна и Пловдив, компанията разширява присъствието си у нас

"Развълнувани сме, че този растеж ще бъде реализиран под формата на нов производствен завод в Русе", добавя Шерникау.

При избора на локацията експертите по топлинен мениджмънт били впечатлени от добрите транспортни връзки. Петият по големина град в страната се намира точно на границата с Румъния, на по-малко от сто километра от Букурещ.

В допълнение, квалифицирани работници се подготвят чрез местния технически университет.

"Оценявам и съм благодарен на Ебершпехер, че избра нашия град за изграждане на новото си производство. Русе се гордее с големите си производствени традиции в автомобилната индустрия, така че този нов завод ще се впише идеално в нашата бизнес среда", заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Растеж с продукти за електронна мобилност

Зелена светлина за фериботната линия Русе - Гюргево

Зелена светлина за фериботната линия Русе - Гюргево

Линията трябва да стартира юни 2022-а

В русенската индустриална зона Слатина, в източната част на града, Ебершпехер избра парцел с площ от около 80 000 квадратни метра. През следващите месеци ще бъде изградена нова сграда, за да може производството на нисковолтови и високоволтови нагреватели да започне до края на 2023 г. За да задоволи високото търсене, временно решение за производство ще стартира в Русе през януари 2023 г., до окончателното завършване на новата сграда.

Продуктите ще продължат да се използват в електронни превозни средства и хибридни модели с plug-in за европейския пазар. Необходимите електронни блокове за управление също ще се произвеждат директно на място. За тази цел бизнес звената за електрически нагреватели и автомобилна електроника в рамките на групата Ебершпехер работят в тясно сътрудничество. Когато стартира производството, екипът в Русе ще има около 150 служители. През следващите години персоналът ще нарасне до 500 служители.

Непрекъснато разширяване на производствените операции в световен мащаб

С новото местоположение Ебершпехер целенасочено разширява производствените си операции, както за електрически нагреватели, така и за автомобилна електроника. Бизнес звеното за електрически нагреватели се разраства от Херксхайм в Германия (където производството започва през 1998 г.), с производствени обекти в Китай (Пекин/Тяндзин) и Полша (Олава). Ебершпехер произвежда основната технология на нагревателите, PTC керамиката, в Хермсдорф, Германия, от 2016 г. Досега Аутомотив електроникс произвеждаше електронните блокове за управление в Германия (Ландау, от 2001 г.) и Китай (Тяндзин, от 2019 г.).

Accenture ще наема IT специалисти в Русе, без да отваря офис в града

Технологичен гигант ще наема IT специалисти в Русе, без да отваря офис в града

Първоначално дружеството ще разкрие 60 работни места

Поради нарастващия пазар за леки пътнически автомобили с батерии, Ебершпехер очаква търсенето на електрически нагреватели да нарасне рязко през следващите години. Към днешна дата около четири милиона превозни средства по света вече са оборудвани с високоволтови нагреватели и електронни блокове за управление на Ебершпехер.